Заложете на хляба приготвен по "бабина" технология 21.09 | 12:06
Учените потвърдиха ползата от квасения хляб

През последните години се появиха убедителни научни доказателства в подкрепа на манията по квасения хляб, приготвен със закваски, съдържащи млечно-кисели бактерии.
"Присъствието на млечна киселина в приготвения с тези закваски хляб води до по-голяма киселинност на хляба, до по-високо съдържание на резистентно нишесте. И в крайна сметка до по-бавно изпразване на стомаха и в резултат на това чувствително по-нисък гликемичен индекс на квасения хляб в сравнение с този, приготвен с мая", обяснява специалистът по хранене проф. Стефка Петрова.
По думите й когато ядем хляб с квас или млечно-кисела закваска, нивата на глюкозата в кръвта се повишават по-бавно. В резултат на това се освобождава по-малко инсулин, което е благоприятно по отношение на риска от диабет и метаболитен синдром.
Друг аргумент да избираме такъв хляб според проф. Петрова е, че специфичните бактерии в млечно-киселите закваски и кваса предизвикват по-пълно разграждане на фитиновата киселина, която се съдържа в зърнената обвивка, информира в. "24 часа". А фитатите са съединения, които намаляват усвояването на полезните минерални вещества от хляба.
В научната литература има данни, че при хляба от кисело тесто, т.е. приготвен с кисело-млечна закваска, настъпва по-пълно разграждане на белтъците, което води до по-доброто им усвояване. Установено е и образуването на биоактивни пептиди с антиоксидантно действие, обяснява специалистът по хранене.
При приготвянето на квас се използва хранителен разтвор като примамка, върху която се развиват "диви" дрождени спори и значителни количества млечно-кисели бактерии, които се намират свободно във въздуха.
За да се приготви естествена закваска е нужно различно време в зависимост от условията, но обикновено седмица е предостатъчна. Хлябът, направен с нея, трябва да втасва почти цял ден и това прави приготвянето на бавен домашен квасен хляб трудно постижимо за работещ човек.
За щастие на пазара обаче вече се намира хляб, който е приготвен по "бабината" технология с квас или с млечно-кисели ръжени закваски, които имат аналогичен на кваса ефект върху хранителните качества на хляба и здравословното му действие.
Водещи
-
Антон Кутев: Киселова си позволи да изземе правомощията на Конституционния съд
Президентът се опасява как ще се отрази въвеждането на еврото на българските граждани, т.е....
18.05 | 18:00
-
Преди срещата му с Путин: Лидерите на Германия, Франция, Великобритания и Полша планират да говорят с Тръмп
Мерц, Стармър, Макрон и Туск искат да обсъдят с американския държавен глава войната в Украйна
18.05 | 16:40
-
До 2026 г. Сатурн, Марс и Юпитер в Овен пренаписват съдбата на тези зодии
Сред тях ли сте?
18.05 | 17:19
-
Стойнев: Тази криза в градския транспорт на София можеше да не се случва
Председателят на ПГ на "БСП – Обединена левица" призова на 21-ви и 23-ти май, когато ще се...
18.05 | 17:00
Най-четени
-
Кметът Терзиев: Протестът на шофьорите е незаконен и несправедлив
Пети ден София е без наземен градски транспорт, метрото работи
18.05 | 15:00
-
Асен Василев : 7 пъти питахме българския народ дали иска еврото
Според него градският транспорт в София не трябва да получават субсидия
18.05 | 16:00