Заложете на хляба приготвен по "бабина" технология 21.09 | 12:06
Учените потвърдиха ползата от квасения хляб

През последните години се появиха убедителни научни доказателства в подкрепа на манията по квасения хляб, приготвен със закваски, съдържащи млечно-кисели бактерии.
"Присъствието на млечна киселина в приготвения с тези закваски хляб води до по-голяма киселинност на хляба, до по-високо съдържание на резистентно нишесте. И в крайна сметка до по-бавно изпразване на стомаха и в резултат на това чувствително по-нисък гликемичен индекс на квасения хляб в сравнение с този, приготвен с мая", обяснява специалистът по хранене проф. Стефка Петрова.
По думите й когато ядем хляб с квас или млечно-кисела закваска, нивата на глюкозата в кръвта се повишават по-бавно. В резултат на това се освобождава по-малко инсулин, което е благоприятно по отношение на риска от диабет и метаболитен синдром.
Друг аргумент да избираме такъв хляб според проф. Петрова е, че специфичните бактерии в млечно-киселите закваски и кваса предизвикват по-пълно разграждане на фитиновата киселина, която се съдържа в зърнената обвивка, информира в. "24 часа". А фитатите са съединения, които намаляват усвояването на полезните минерални вещества от хляба.
В научната литература има данни, че при хляба от кисело тесто, т.е. приготвен с кисело-млечна закваска, настъпва по-пълно разграждане на белтъците, което води до по-доброто им усвояване. Установено е и образуването на биоактивни пептиди с антиоксидантно действие, обяснява специалистът по хранене.
При приготвянето на квас се използва хранителен разтвор като примамка, върху която се развиват "диви" дрождени спори и значителни количества млечно-кисели бактерии, които се намират свободно във въздуха.
За да се приготви естествена закваска е нужно различно време в зависимост от условията, но обикновено седмица е предостатъчна. Хлябът, направен с нея, трябва да втасва почти цял ден и това прави приготвянето на бавен домашен квасен хляб трудно постижимо за работещ човек.
За щастие на пазара обаче вече се намира хляб, който е приготвен по "бабината" технология с квас или с млечно-кисели ръжени закваски, които имат аналогичен на кваса ефект върху хранителните качества на хляба и здравословното му действие.
Водещи
-
Пламен Димитров: Най-важното в момента е цените да бъдат държани под контрол
Посланието на Брюксел е да свиваме дефицита, а не разходите, посочи президентът на КНСБ
12.07 | 12:20
-
Легендарният Димитър Пенев с юбилей
Треньор номер едно на България за ХХ век навършва 80 години
12.07 | 11:40
-
Желязков: Повишеният кредитен рейтинг е сериозен вот на доверие за българската държава
Европейската рейтингова агенция "Scope Ratings" повиши рейтинга на България от "BBB+" на "A-"...
12.07 | 11:20
Най-четени
-
Асен Василев се отказа от депутатския си имунитет
Ще осъдя г-жа Пламенка, закани се той
12.07 | 08:51
-
Слънчев юлски ден с температури 28-33°C
След обяд само на места над Стара планина и Южна България ще превали слаб дъжд
12.07 | 09:30
-
Благомир Коцев и останалите обвинени в длъжностни престъпления остават в ареста
Заседанието продължи 6 часа
12.07 | 10:00