Зам.-здравен министър: Няма гладна реформа 30.09 | 12:00

Тя се прави с пари, заяви Бойко Пенков

От Ани Романова

С новите промени в здравеопазването се цели промяна в начините на финансиране на болниците и промяна в отговорността на пациентите. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков в интервю за предаването "Неделя 150" по БНР.

Предложени са два модела за реформа в здравеопазването, които на пръв поглед са адски различни. Но ако погледнем в еволюционно отношение, ако се приеме вариант, в който влизат застрахователи и надграждат осигурителния модел като основни играчи с достъп до публични средства, а после постепенно се премине към пълна демонополизация, това означава че по този начин се гарантира много плавен и спокоен преход с възможности за натрупване на капацитет и в самите застрахователи с гарантиране на устойчивост в системата. Така че постепенните промени, гарантирани през правилно законодателство и устойчиви финансово, според мен биха дали по-добър резултат, каза още Пенков.

Той посочи, че това е едно добро начало, което би довело до пълна демонополизация на здравното осигуряване.

"Има един постулат, че реформа с пари се прави. Гладна реформа няма. Трябва да има акумулирани средства, преостойностяване на сегашните нива на заплащане, защото това не е цена, а е стойност, която е възможна, а не реална. От тази гледна точка, постигайки едно справедливо финансиране, ще имаме и промяна във финансирането на болниците, което ще става по по-справедлив начин. Тези, които дават добро качество, които работят, които инвестират в обучение на кадри и в технологии, да получават повече за своя труд. Без това нещо няма как да се случи", обясни Пенков и посочи, че всичко това иска пари.

"Защото ето сега, например колегите от "Пирогов" дават здравето си всеки божи ден, а получават същите пари, каквито биха получили например във вече несъществуващата болница в Оряхово, а това не е нормално. Това искаме да стане с новия модел, в който гарантираме финансов ресурс в сектора и промяна в начините на финансиране на болниците и на извънболничния сектор", обясни зам.-министърът.

Пенков обясни, че с новия модел се променя също и отговорността на пациентите.

"Например в някоя болница, близо до София, й се обаждат, че ще дойдат на проверка от НЗОК и половината град си взима торбичката и тича да ляга по леглата, защото е записан, че е хоспитализиран. При положение, че трябва да дам 70 или 100 лв. от джоба си, дали ще се съглася така да ме водят на хартия? Няма как да стане. Трябва да разберем, че това са нашите пари и те трябва да отидат там, където ние като пациенти ще получим най-добрата грижа", каза още той.

Водещи

Най-четени