Заради опасност от зарази: Мигрантите в Харманли под карантина (ДОПЪЛНЕНА) 21.11 | 16:20

Бежанците няма да имат право да излизат от центъра за неопределено време, изследват ги обстойно

От iNews.bg

Макар през последните дни упорито да се опитваха да ни убедят, че в бежанския център в Харманли няма проблем, се оказа, че нещата стоят по друг начин. Затова мигрантският център временно ще бъде затворен и чужденците няма да имат право да излизат от обекта от утре.

Причината е опасения за здравословното състояние на настанените, обявиха от здравното министерство. Предстои да бъдат направени изследвания и засега не е ясно колко дълго ще продължи карантината.

Когато бежанският център е затворен, контингентът можел да бъде обхванат по-лесно, а и така населението на Харманли щяло да се успокои. Само в бежанския център в Харманли от началото на годината са направени над 13 000 изследвания, а в цялата страна - около 21 000, предаде Нова ТВ. В същото време по информация на телевизията от Нова година насам в бежанските центрове в страната е имало 15 диагностицирани случая на малария и 64 на краста. До момента обаче няма доказан случай на кожна лайшманиоза, каквито съмнения се появиха през последните няколко седмици.

В края нна миналата седмица по разпореждане на здравния министър в оставка Петър Москов Рагионалната здравна инспекция - Хасково трябваше да започне създаването на организация за наблюдение и изследване на настанените в Харманли бежанци. За целта трябва да бъдат създадени екипи от РЗИ и болниците в Хасково и Харманли. Според заповедта всички дейности трябва да бъдат наблюдавани и контролитрани пряко от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Припомняме, че в Харманли от няколко седмици гражданите имат сериозни притеснения да не започнат да се разнасят зарази. Част от мигрантите имат рани от инфекция по телата си. От здравната инспекция съобщиха за случаи на краста и съмнения за лайшманиоза, а от вчера вече се знае и че в центъра в Харманли е имало и поне един случай на малария.

В същото време ръководството на центъра опроверга информациите за опасната лайшманиоза. Освен това обяви, че най-често сред мигрантите има гъбични инфекции.

Водещи

Най-четени