Затвориха фирмата за кетъринг, доставила храната, натровила децата в Сливен 11.01 | 10:50

Състоянието на пострадалите се подобрява

От Мая Александрова

Областната дирекция по безопасност на храните в Сливен е затворила фирмата за кетъринг, която е доставила храната, натровила десетки деца. Това съобщи директорът на дирекцията д-р Пламен Пенчев.
По думите му става дума за натравяне с пилешка супа. Взети са били проби от храната, като резултатите от изследванията ще бъдат готови най-рано в понеделник.

Според д-р Пенчев става въпрос за инцидентен случай.

Междувременно стана ясно, че е задоволително състоянието на всички деца, постъпили в областната болница в Сливен със симптоми за хранително отравяне. Нощта е преминала спокойно, като няма опасност за живота им.

Общо 110 деца са преминали през спешното отделение на сливенската болница, от тях 60 са били настанени в болничното заведение, а на 50 е предписано домашно лечение.

По думите на началника на спешното отделение д-р Тодор Суванков някои са били с тежка дехидратация, но състоянието им е овладяно. Той заяви, че най-вероятно става дума за хранително стафилококово отравяне, но лабораторните изследвания ще докажат диагнозата.

Препоръките на доктора са при проява на първите симптоми родителите да не прибягват до самолечение, а да потърсят лекарска помощ. Необходимо е децата да бъдат подложени на диета и да поемат повече течности.

Преминалите през спешното отделение деца посещават училища, които се снабдяват с храна от обща кухня. Вчера учениците са обядвали супа, като два часа след това са получили стомашни
болки и многократно повръщане. Децата масово са били транспортирани с линейки или от родителите си до болницата.

Болните са от селата Стара река, Гавраилово, Струпец, Калояново, Камен и др, съобщи БТА.

Водещи

Най-четени