Защо е полезно да ядете ядки? 16.07 | 12:31

Защото намаляват риска от инфаркт, диабет, та дори и рак

От Кремена Бедерева

Съвместно изследване на американски и китайски учени установи, че всекидневната консумация на порция ядки намалява риска от инфаркт с една трета, съобщава в. Daily Mail.

Екипи от Харвардския институт за обществено здраве в Бостън и от университета в град Ухан в провинция Хубей анализирали данни от 18 предишни обширни изследвания.

Те обхващали над 12 хиляди случая на диабет от тип 2, 15 хиляди случая на инфаркт и над 50 хиляди смъртни случая.

От направения анализ проличало, че всекидневната консумация на ядки снижава риска от инфаркт между 28 и 29%, а опасността от преждевременна смърт от други заболявания със 17%. При все това ядките не намаляват риска от развиване на диабет и на мозъчен инсулт.

Специалистите съветват на всяка цена хората да включат ядки в всекидневното си меню, което ще им помогне да избегнат редица хронични болести.

При предишни проучвания бе установено, че ядките, включени в хранителния режим, намаляват риска от рак с 11 на сто, припомня БТА.

Благотворното им въздействие върху човешкия организъм се обяснява с богатото им съдържание на ненаситени мастни киселини, на витамини, минерали и други съставки, които снижават нивата на лошия холестерол и потискат възпалителните процеси.

Водещи

Най-четени