Защо не може да спрем да ядем чипс и солети? 28.06 | 15:41

Вижте кои храни водят до пристрастяване

От Лазар Тодоров

Храни като белия хляб и картофите въздействат на зони в мозъка, свързани с пристрастяването, съобщи в. Daily Telegraph. Това обяснява, защо е толкова трудно човек да спре да похапва солети и чипс, които са му под ръка.

Учените от центъра за предотвратяване на затлъстяването към детската болница в Бостън, наблюдавали със сканираща технология мозъчната дейност на доброволци, четири часа след като са се хранели. Така станало ясно, че рафинираните въглехидрати задействат центрове на удоволствието в мозъка.

А тези негови части са свързани също и със зависимости и наркомания. Ето защо е възможно някои храни също да предизвикват пристрастяване, допълва БТА.

"Резултатите показват, че ограничаването на въглехидрати с висок гликемичен индекс може да помогне на хората със затлъстяване да не им се яде толкова и да не преяждат" - казва д-р Дейвид Лудвиг от екипа. Въглехидратите с висок гликемичен индекс се преработват бързо от тялото и веднага повишават кръвната захар, а след това тя рязко спада.

Водещи

Най-четени