Защо побеляваме? 23.08 | 10:48

Учени смятат, че са открили причината за появата на белите коси

От iNews.bg

Забелязвали ли сте как политиците се променят – в началото на тяхната кариера, те изглеждат свежи, с буйни и хубави коси, а после... изведнъж посивяват. Google изобилства от подобни снимки, особено на американския президент Барак Обама.

И сега науката смята, че е открила причината за това?

Когато хората са под напрежение или стрес, се освобождават химикали, които увреждат ДНК-то. В резултат на което хората изглеждат по-стари и се появява по-висок риск от заболявания, според ново изследване, публикувано в списание Nature.

Проучването е проведено чрез експеримент върху мишки. Учените дали на мишките адреналин, за да имитират състояние на стрес. Техните резултати показват, че са намалели количествата протеини, съобщава в. The Telegraph.

Протеинът, наречен p53, предпазва клетките от развиващите се аномалии и помага на хората да остават здрави. "Пазителят на генома" или p53 е важен, защото обикновено влиза в действие, когато ДНК-то е повреден, което позволява на раковите клетки да "бъдат ремонтирани".

От своя страна, учените смятат, че увреждането на ДНК-то влияе и върху клетките за производството на пигмента в косата.

"Това би могло да ни даде правдоподобно обяснение за това как хроничният стрес може да промени човек, като например му създаде някои заболявания - посивяване на косата, до животозастрашаващи и злокачествени заболявания", казва проф. Робърт Лефковиц от университета Дюк, в Северна Каролина.

Екипът планира бъдещи изследвания, в които мишките ще бъдат отново поставени под стрес, за да се разберат и другите причини за увреждането на ДНК-то. 

Водещи

Най-четени