За най-мръсното място в хладилника... 26.10 | 12:02
Изследователи откриха къде има най-много бактерии в хладилника ни

Запитвали ли сте кое е най-мръсното място в хладилника ви? Изследователи дават отговор на този въпрос - те предупреждават, че това е именно чекмеджето за салати. То може да съдържа 750 пъти повече бактерии, от което и да е друго място в хладилника.
Според учените в тази част на хладилника се намират най-много от "потенциалните убийци" като E. coli, салмонела и листерия, пише в. Daily mail.
Тестове на проби от чекмеджета за съхранение на салати и плодове от 30 хладилника за домашно ползване, показали, че средно на единица на квадратен сантиметър се съдържат 7 850 активни бактерии, образуващи колонии (cfu/cm2). Някои хладилници дори имали много повече бактерии - 129 000 cfu/cm2.
Според стандартите, препоръчани от Европейската комисия (ЕК) за чистота и приготвяне на храна, повърхността за съхранение на различни продукти трябва е 00-10 cfu/cm2.
"Общата цел на хладилника е да съхрани храната свежа и чиста и да намали шансовете на бактериите и плесените да растат, така че тенденцията за високо съдържание на бактерии в чекмеджетата за съхранение на храна в хладилниците е тревожна", смята Пол МакДоналд, изследовател от Стафордшир.
"Работата на хладилниците е особено важно в по-топлото време, когато високите температури оказват потенциална опасност за развитието на бактерии и тяхното размножаване", обяснява още експертът.
"Ниските температури на хладилниците потиска растежа на бактериите, но трябва и редовно почистване. Когато храната бъде поставена в хладилник, пълен с бактерии, плесените или бактериите са склонни да се размножават през определен период от време", предупреждава още МакДоналд.
Така че - ако хладилниците не се почистват редовно, колониите на микробите като E.coli могат да се натрупат.
МакДоналд съветва хладилника да се почиства редовно, като храната, която се поставя в него, също да бъде почистена преди това. Не е лошо да бъде почистено и чекмеджето на хладилника, в което се съхраняват салати или плодове и зеленчуци.
За по-сигурна защитата някои производители са изградили пластмасови части, за използване в хладилниците, за които е доказано, че убиват по-голямата част от бактериите, които се заселват върху дадена повърхност в рамките на 24 часа.
Производителите на уреди, използващи тази технология, използват въздушен филтър, вграден в някои от хладилници. Той е така проектиран, че минимизират различните миризми, както и евентуалното развитие на бактериите.
Водещи
-
Цанко Цанков надскочи себе си и преплува Северния канал
Българският плувец трябваше да пребори силни течения, лоши метеорологични условия и тежка...
21.07 | 17:15
-
Връщането на лимитите в болниците е в разрез с решение на КС
Но е и в разрез с интересите на пациентит, заяви д-р Стойчо Кацаров
21.07 | 17:00
-
Кои зодии ще напълнят джобовете до края на седмицата?
Вижте в седмичния финансов хороскоп
21.07 | 16:44
-
На всеки 100 осигурени лица у нас се падат 72-ма пенсионери
Броят на пенсионерите за 10 годишен период намалява със 133 хиляди, а разходите за пенсии се...
21.07 | 16:30
Най-четени
-
Хаджигенов за ареста на Благомир Коцев: Не можем да кажем, че това е чиста поръчка
Той заяви, че не може да приеме упреците към съда
21.07 | 10:00
-
В жегите: Без плаж - от 11 до 16 ч.
Не преяждайте и не пийте алкохол, не влизайте в морето след хранене, съветва лекар
21.07 | 10:15
-
Ваучерите за храна, издадени през 2025 г. в лева, ще могат да се ползват до края на тяхната валидност
Те ще бъдат конвертирани в евро на касата
21.07 | 13:00