За опасността от трансмазнините 21.02 | 08:15

Те увеличават "лошия" и намаляват "добрия" холестерол

От Цанка Донкова

Трансмазнините увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Те увеличават "лошия" и намаляват "добрия" холестерол. Това стана ясно от думите на проф. Стефка Петрова, експерт по хранене в Центъра по обществено здраве и анализи и бивш национален консултант по хранене и диететика.

"Поглъщането на по-големи количества трансмастни киселини увеличава риска от Диабет 2, тъй като намаляват инсулиновата резистентност”, обяснява ученият. Тя допълва, че има данни за влияние върху някои ракови заболявания, риск от Алцхаймер, за увеличаване на теглото.

"Не на последно място трансмастните киселини провокират и възпалителните процеси, които са в основата на сърдечно-съдовите заболявания, което е доказано”, посочва проф.Петрова.

Тя посочи, че трябва да се знае още, че трансмастни киселини се получават при пържене, което също трябва да избягваме. Малко известно е, че малки количества такива мазнини се образуват и в търбуха на преживните животни. Те се съдържат и в млечните продукти на говедата, но заради малките им количества не е намерена връзка със здравния риск. Такава връзка е намерена досега само по отношение на индустриално получените трансмастни киселини, допълва БТА.

Проф. Петрова предложи да се поучим от опита на фирмите в Европа - да отбелязваме на етикетите на храните дали съдържат частично хидрогенирани растителни мазнини.

"Това като първа стъпка. Другото задължително - много активно да се информира обществото каква е вредата от тези храни и че те трябва да се избягват. Естествено не можем на 100 процента да елиминираме трансмастните киселини от храните си, но колкото по-малко ги консумираме, толкова по-добре”, смята проф. Стефка Петрова.

Водещи

Най-четени