Здравното министерство: С пръстов отпечатък в болниците от 1 ноември 24.10 | 14:47

Това е идентификатор на реални пациенти, не снема отпечатъци, увери зам.-министър

От iNews.bg

От 1 ноември влиза в сила задължителното изискване към болниците да изентифицират пациентите с пръстов отпечатък, напомнят от Министерството на здравеопазването. Досега системата бе тествана успешно в няколко големи болници в страната.

Пръстовата идентификация е основополагаща част от здравната реформа, а целта й е да спре източването на Здравната каса с фиктивни лечения и фалшиви клинични пътеки.

Ресорният зам.-министър Ваньо Шарков е категоричен, че пръстовата идентификация не противоречи на закона, както твърдят от Центъра за защита правата в здравеопазването.

"Ако бяха пръстови отпечатъци, можеше изобщо да се коментира подобен казус, но в случая нямаме пръстови отпечатъци. Това, което имаме, е един код от числа, които са поредица от 8000 числа и практически изобщо няма пръстов отпечатък. Той нито се снема, нито се съхранява, нито се предава, така че няма абсолютно никакъв проблем", увери зам.-министърът.

Ваньо Шарков каза още, че до средата на следващата година ще бъдат изградени над 100 нови сгради на центровете за "Спешна помощ" в страната, а 230 ще бъдат обновени и достроени. Предвижда се да бъдат купени и 400 нови линейки, каза още ресорният зам.-министър на здравеопазването.

Водещи

Най-четени