Зеленчуков глицерин в помощ на здравата коса 08.08 | 11:12

Веществото е честа добавка за сапуни и шампоани, но можете да си направите и домашни средства за измиване

От iNews.bg

Природните средства могат да помогнат много за оздравяването на тънката и суха коса и един от тях е зеленчуковия глицерин, разказва сайтът buzzle.com. Продуктът е натурален и се използва от векове, допълват експертите.

Какво точно представлява зеленчуковия глицерин – това е натурален въглехидрат, извлечен от масло от зеленчуци. Той се разтваря във вода или алкохол. Глицеринът успокоява и омекотява косата и кожата на скалпа, освен това се бори и с познатия проблем "заплетени връхчета", които често са резултат от сухата коса и кожа на скалпа.

Всъщност веществото е честа добавка към сапуни и шампоани, а се използва и за други медицински нужди. Има обаче и няколко рецепти за направата на домашен шампоан, който ще направи косата красива. Например за направата на шампоан от лайка са необходими две чаени лъжички зеленчуков глицерин, четири чаени лъжички неароматизиран сапун на прах, осем чаени лъжички суха лайка и две чаши вода.

Лайката се поставя в чиста носна кърпа и от се потапя във врящата вода. Когато билката се свари, към водата се добавят и останалите съставки. Съдът се сваля от котлона и се оставя да изстине. Шампоанът се съхранява на сухо и хладно място.

С глицерин се правят и различни подхранващи косата микстури като например пет чаени лъжички екстракт от грейпфрут, три капки масло от някаква билка, три капки зеленчуков глицерин и една чаена лъжичка гел от алое вера. Тези съставки се смесват в около 200 мл. чиста вода. Сместа се съхранява в стъклена бутилка.

Експертите обаче напомнят, че някои хора имат алергии към някои етерични масла или билки. Преди да ползвате тези природни продукти трябва да се уверите, че те няма да причинят алергия.

 

Водещи

Най-четени