Зехтинът - полезен срещу инсулт 16.06 | 15:41

Френски учени препоръчват на възрастните хора често да използват продукта

От Нели Минчева

Честата консумация на зехтин понижава риска от инсулт, се твърди в ново проучване на френски учени, публикувано в списание Neurology.

Изследователите са направили наблюдения над повече от 7600 възрастни хора над 65 години, като са проследили здравословното им състояние в продължение на пет години. В края на този период е имало 148 случая на получен инсулт.

Обобщените и обработени резултати сочат, че тези, които редовно са консумирали зехтин, са с 41% по-малко изложени на риск от инсулт в сравнение с тези, които никога не използват продукта.

"Проучването ни показва, че е необходима нова серия от препоръки за спазване на хранителен режим, за да се предотвратят мозъчните удари при хората на и над 65 години", казват авторите на изследванията.

Допълва се, че ударите са много разпространени сред възрастните хора, а зехтинът не е скъп и е сравнително прост метод за превенция на инсултите.

Според френските медицински специалисти зехтинът е полезен още и срещу рисковете от диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол и наднормено тегло.

В редакторска бележка към статията, в която се излагат резултатите от проучването, Никълъс Скармиас от Университета в Колумбия отбелязва, че не е много ясно кои точно съставки на зехтина помагат за предпазване на организма.

Той дори смята, че някои от здравословните ефекти може да се дължат на това, че наблюдаваните пациенти са консумирали други, полезни за здравето продукти, които са станали по-вкусни заради това, че са били подправяни със зехтин.

Според Скармиас само клиничните изследвания могат да повишат доверието в изложените до момента изводи и е редно едва тогава зехтинът да се препоръчва от лекари на застрашени от инсулт възрастни хора.

Водещи

Най-четени