Имаме вкус и към мазнините 19.01 | 13:59
Учените смятат, че са идентифицирали още един вкус

В продължение на поколения се знае, че човешкият език може да разпознава само четири основни вкуса - сладко, кисело, солено и горчиво.
Човек може да усети хиляди вкусове, но всички те са комбинация от основните четири. В началото на миналия век обаче японецът Кикунае Икеда обявил, че е открил пети вкус, който нарекъл "умами".
В превод от японски "умами" означава "вкусен". Вкусът се характеризира като "вкус на месен бульон", "пълен вкус", "пикантен вкус".
Сега учените смятат, че са идентифицирали още един вкус – този за мазнините, пише британското издание Telegraph.
Екип от учените в САЩ е открил, че химическите рецептори на езика разпознават мастните молекули, като установил, че чувствителността му варира между отделните индивиди. Откритието може да помогне да се обясни защо някои хора консумират повече мастни храни.
Учените смятат, че така ще могат да се преборят със затлъстяването чрез увеличаване на чувствителността на хората към мазнините в храната им.
Отделно от основните вкусове, другите аспекти за вкуса на храната всъщност идват от миризмата и се откриват в носа. Изследователският екип от Университета по медицина във Вашингтон, Сейнт Луис, смята, че хората с повече от един рецептор, наречен CD36, са по-добри в откриването и наличието на мазнини в храните.
Те открили, че вариациите в ген, който произвежда CD36, прави хората повече или по-малко чувствителни към наличието на мазнини.
"Крайната цел е да се разбере как нашето възприятие на мазнини в храната може да окаже влияние върху избора ни на храни, които ядем и качествата на мазнини, които ние консумират", каза ръководителят на проучването.
Учените открили индивидуални различия в начина, по който хората усещат мазнини. Те се опитват да разберат дали способността за откриване на мазнини в храните влияе върху приема им. Това от своя страна ще повлияе върху борбата с килограмите.
В 20 на сто от хората се смята, че съществува варианта на гена CD36, който се свързва с производството на по-ниски нива на рецептора, което може да означава, че тези хора са по-малко чувствителни към наличието на мазнини в храната. Това съответно може да ги направи по-склонни към затлъстяване.
Водещи
-
Жеги до 42°C връхлитат страната в края на юни
Задава се продължителен жежък период със засуха
15.06 | 18:00
-
България поема председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа
Президентът Румен Радев ще участва в Срещата на върха на ПСЮЕ
15.06 | 17:40
-
Голям военен парад във Вашингтон съвпадна с рождения ден на Тръмп
Амерканският президент вчера стана на 79 г.
15.06 | 17:20
-
Драгомир Стойнев: Ако има нов тип бежанска вълна, държавата трябва да е подготвена
Нужни много ясни анализи как този конфликт ще се отрази върху икономиката на България, върху...
15.06 | 17:00
Най-четени
-
Борисов с остри критики към президента Радев
Лидерът на ГЕРБ остро нападна и ПП, че обикаляли по европейски държави да молят България да не...
15.06 | 11:20
-
Станков: Всички големи фондове с готовност за изгодно финансиране на българската енергетика
Министърът на енергетика подчерта, че по отношение на енергетиката трябва да се гледа 20...
15.06 | 16:00
-
Прея с изповед: Била изоставена от майка си (ВИДЕО)
Певицата споделя пред Мон Дьо за липсата на родителска подкрепа, личната терапия и процеса по...
15.06 | 13:00