Имаме вкус и към мазнините 19.01 | 13:59
Учените смятат, че са идентифицирали още един вкус

В продължение на поколения се знае, че човешкият език може да разпознава само четири основни вкуса - сладко, кисело, солено и горчиво.
Човек може да усети хиляди вкусове, но всички те са комбинация от основните четири. В началото на миналия век обаче японецът Кикунае Икеда обявил, че е открил пети вкус, който нарекъл "умами".
В превод от японски "умами" означава "вкусен". Вкусът се характеризира като "вкус на месен бульон", "пълен вкус", "пикантен вкус".
Сега учените смятат, че са идентифицирали още един вкус – този за мазнините, пише британското издание Telegraph.
Екип от учените в САЩ е открил, че химическите рецептори на езика разпознават мастните молекули, като установил, че чувствителността му варира между отделните индивиди. Откритието може да помогне да се обясни защо някои хора консумират повече мастни храни.
Учените смятат, че така ще могат да се преборят със затлъстяването чрез увеличаване на чувствителността на хората към мазнините в храната им.
Отделно от основните вкусове, другите аспекти за вкуса на храната всъщност идват от миризмата и се откриват в носа. Изследователският екип от Университета по медицина във Вашингтон, Сейнт Луис, смята, че хората с повече от един рецептор, наречен CD36, са по-добри в откриването и наличието на мазнини в храните.
Те открили, че вариациите в ген, който произвежда CD36, прави хората повече или по-малко чувствителни към наличието на мазнини.
"Крайната цел е да се разбере как нашето възприятие на мазнини в храната може да окаже влияние върху избора ни на храни, които ядем и качествата на мазнини, които ние консумират", каза ръководителят на проучването.
Учените открили индивидуални различия в начина, по който хората усещат мазнини. Те се опитват да разберат дали способността за откриване на мазнини в храните влияе върху приема им. Това от своя страна ще повлияе върху борбата с килограмите.
В 20 на сто от хората се смята, че съществува варианта на гена CD36, който се свързва с производството на по-ниски нива на рецептора, което може да означава, че тези хора са по-малко чувствителни към наличието на мазнини в храната. Това съответно може да ги направи по-склонни към затлъстяване.
Водещи
-
Кой ще плати сметката за по-високите разходи за отбрана в ЕС?
На 4 март президентът на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен официално обяви...
30.03 | 18:00
-
Журналисти: Пеевски е засечен от радара на Европрокуратурата
Теодора Георгиева да излезе публично и да говори, призоваха Атанас Чобанов и Николай Стайков
30.03 | 17:40
-
Отиде си звездата от "Шогун" и "Птиците умират сами" Ричард Чембърлейн
„Нашият обичан Ричард вече е с ангелите“, заяви дългогодишният партньор на Чембърлейн Мартин...
30.03 | 16:54
-
Ето какво се случва с децата на убития висаджийски бос Георги Илиев и жена му Мая
Криста и Андреа бяха осиновени от тях само няколко месеца, преди Главния да бъде ликвидиран от...
30.03 | 17:20
Най-четени
-
Пастрокът обменял клипове с гаврите над 5-годичния Адриан с майка му
Това става ясно от обвинителния акт
30.03 | 13:40
-
Пеевски: Честит Рамазан Байрам!
"Пожелавам на всички здраве, благоденствие и мир в домовете", заяви лидерът на "ДПС-Ново...
30.03 | 10:40
-
Ахмед Доган прави нова партия?
"Участваме в правителство, в което дефакто не участваме. Беше грешка", заяви бившият депутат и...
30.03 | 17:00
-
Ангелов: Проруските партии се събраха, за да атакуват влизането на България в еврозоната
"Ако госпожа Георгиева се е срещала с Пепи Еврото, това много ни притеснява", категоричен е...
30.03 | 16:00