Имаме вкус и към мазнините 19.01 | 13:59
Учените смятат, че са идентифицирали още един вкус

В продължение на поколения се знае, че човешкият език може да разпознава само четири основни вкуса - сладко, кисело, солено и горчиво.
Човек може да усети хиляди вкусове, но всички те са комбинация от основните четири. В началото на миналия век обаче японецът Кикунае Икеда обявил, че е открил пети вкус, който нарекъл "умами".
В превод от японски "умами" означава "вкусен". Вкусът се характеризира като "вкус на месен бульон", "пълен вкус", "пикантен вкус".
Сега учените смятат, че са идентифицирали още един вкус – този за мазнините, пише британското издание Telegraph.
Екип от учените в САЩ е открил, че химическите рецептори на езика разпознават мастните молекули, като установил, че чувствителността му варира между отделните индивиди. Откритието може да помогне да се обясни защо някои хора консумират повече мастни храни.
Учените смятат, че така ще могат да се преборят със затлъстяването чрез увеличаване на чувствителността на хората към мазнините в храната им.
Отделно от основните вкусове, другите аспекти за вкуса на храната всъщност идват от миризмата и се откриват в носа. Изследователският екип от Университета по медицина във Вашингтон, Сейнт Луис, смята, че хората с повече от един рецептор, наречен CD36, са по-добри в откриването и наличието на мазнини в храните.
Те открили, че вариациите в ген, който произвежда CD36, прави хората повече или по-малко чувствителни към наличието на мазнини.
"Крайната цел е да се разбере как нашето възприятие на мазнини в храната може да окаже влияние върху избора ни на храни, които ядем и качествата на мазнини, които ние консумират", каза ръководителят на проучването.
Учените открили индивидуални различия в начина, по който хората усещат мазнини. Те се опитват да разберат дали способността за откриване на мазнини в храните влияе върху приема им. Това от своя страна ще повлияе върху борбата с килограмите.
В 20 на сто от хората се смята, че съществува варианта на гена CD36, който се свързва с производството на по-ниски нива на рецептора, което може да означава, че тези хора са по-малко чувствителни към наличието на мазнини в храната. Това съответно може да ги направи по-склонни към затлъстяване.
Водещи
-
Надзорният съвет на НЗОК одобри проектобюджета
Нов елемент са предвидените 5 милиона лева за биомаркерна диагностика на онкологични заболявани
19.02 | 13:30
-
Искането на САЩ за връщане на $500 млрд. под формата на полезни изкопаеми "не е сериозно"
о думите му американският президент Доналд Тръмп е "хванат в капан в дезинформационен балон",...
19.02 | 13:20
-
Последно: Всички пенсии от 1 юли ще бъдат увеличени по швейцарското правило
Това заяви Деница Сачева след Съвета за съвместно управление
19.02 | 13:11
Най-четени
-
Борисов: Ние сме готови като партия да дадем 10%, но в момента пенсионния модел е счупен
"Четири години нищо, нито една постъпка. Бизнесът и работещите хора трябва да си направят...
19.02 | 09:45
-
Отбелязваме 152 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски
Безспорен исторически факт е, че Васил Левски приключва земния си път на 6 февруари 1873 г. по...
19.02 | 10:15
-
ПП-ДБ няма да подкрепи Бюджет 2025 г.
"Изчакаха да мине Пленума на БСП, защото как щяха да реагират от левицата на този бюджет",...
19.02 | 09:14
-
"Възраждане" ще гласува против предложения за тази година държавен бюджет
Това заяви депутатът Цончо Ганев в кулоарите на парламента
19.02 | 11:30