Имплантираха електрод на сърдечно болен 22.06 | 14:11

Уникалната за България операция бе направена в болница "Св. Екатерина"

От Кремена Бедерева

В болница "Св. Екатерина” се извърши уникална оперативна интервенция за България, съобщиха от болничното заведение.

Екип от кардиолози и кардиохирурзи успяха да имплантират по интервенционален и хирургичен път комбинирано устройство за лечение на тежка сърдечна недостатъчност и животозастрашаващи аритмии при 53-годишен мъж.

Подобен род комбинирана интервенция се извършва за първи път в България при пациент с тежка неотговаряща на медикаментозно лечение сърдечна недостатъчност, съчетана с ритъмно нарушение на сърцето, заплашващо от внезапна сърдечна смърт.

По хирургичен път бе имплантиран електрод, чиято функция е да лекува сърдечната недостатъчност чрез синхронизация на сърдечното съкращение и по този начин подобрява симптоматиката и увеличава продължителността на живота.

По интервенционален път бе имплантиран дефибрилиращ електрод с цел разпознаване и прекъсване на животозастращаващи аритмии. Лекуването на тежката сърдечната недостатъчност с устройства подобряващи левокамерната диссинхрония е рутинен метод в болница "Св. Екатерина”, провеждан от 2002 г. от д-р Светослав Йовев.

До момента са имплантирани над 400 такива устройства с отличен резултат. За съжаление, този тип лечение не се реимбурсира от Здравната каса, въпреки че доказано удължава живота и подобрява симптоматиката, а в някои случаи е и алтернатива на сърдечната трансплантация.

Водещи

Най-четени