Какво съдържат колбасите и кренвиршите? 21.11 | 16:41
Има ли въобще месо в тях? Този въпрос вълнува от години всички българи

Какво съдържат кренвиршите и има ли въобще месо в тях? Този въпрос вълнува от години всички българи.
Месо има в кренвиршите, заяви за "Телеграф" изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България д-р Диляна Попова.
"Нали никой не очаква, че в малотрайните колбаси се слага филе и бонфиле? В тях се влагат обреските от оформянето на месото. Тези видове месо се използват за производство на малотрайните колбаси", обясни тя и поясни, че кренвиршът е пастетна маса.
"За да е такава структурата му, той се смила на машина и след това се смесва със солта, подправките, добавките, за да се получи тази хомогенна маса, която е като пастет", обясни д-р Попова.
Тя добави и че няма нищо странно в това, че кренвиршите в хладилник на следващия ден се сбръчкват и променят цвета си. Салам "Камчия", който също е малотраен салам, но той има структурирани парчета месо и сланина.
"Те се виждат. Те са заложени в стандартите, които се прилагаха преди 1989 г.", коментира тя. Директорът коментира още, че само от соев протеин не може да стане колбас. "Това, което влагат, е до 5% и той се слага за спойка", уточни Попова.
Колбаси
Изпълнителният директор обясни, че прясното месо у нас не достига за месопреработка и затова се налага да се взима от Европа. "Купуваме, защото ни трябват определени мускулни групи. При производството на шпекови салами, на луканки, на суджуци се използва месо от бут, месо от плешка", посочи тя.
Вкус
Д-р Попова признава, че вкусът на колбасите, с които са израснали поколения българи, днес са различни, но според нея това е напълно нормално и има логично обяснение за това. "Породите, които използваме преди 1989 г., имаше порода бяла българска свиня, сега използваме други породи животни, които имат различен вкус.
Въпреки това нашите колбаси имат много по-добър вкус от много от чуждите европейски колбаси", смята тя. По отношение на това, че всяка партида не е еднаква, директорът заяви, че няма как всяка да е една и съща и това се дължи на различното количество подправки и даде за пример дори солта, която винаги соли различно, докато количеството, което се слага, е еднакво.
Водещи
-
Вдигат заплатите на служителите в „Български пощи“
28.02 | 17:59
-
Вторият хеликоптер за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха кацна в България
Той ще бъде разположен в регионалната база на HEMS в гр. Сливен
28.02 | 17:40
-
Сомове, кефали и пъстърви радват риболовците в края на февруари
Зимният сезон не спира запалените риболовци, които продължават да отбелязват впечатляващи...
28.02 | 17:19
-
Радостин Василев: Къде са парите за магистрала "Хемус"?
"Аз като плевенчанин съм изключително щастлив, защото от много години чакаме тази магистрала...
28.02 | 16:59
Най-четени
-
Деница Сачева: Няма уговорени мачове за регулаторите
"Бих се оттеглил от съдебната реформа, ако бях на мястото на Лена Бориславова, докато не...
28.02 | 09:46
-
Парламентът решава съдбата на четирима депутати от "Възраждане"
Прокуратурата иска сваляне на имунитетите им заради хулиганство и палеж
28.02 | 09:30
-
Разходите за пенсии за януари месец разходите за пенсии са в размер на 1 909,5 млн. лева.
Общият размер на отчетените трансфери (нето) по консолидирания бюджет на ДОО за януари 2025 г....
28.02 | 09:13
-
Защитата на Георги Георгиев отново поиска отвод на новия съдебния състав по случая “Дебора"
Адвокат Петко Кънев бе категоричен, че съставът е предубеден и не е безпристрастен.
28.02 | 11:45