Какво трябва да знаем за високото кръвно 11.02 | 14:49

Любопитни факти и полезни съвети

От Кирил Русев

"Да вдигна кръвното" е един от често използваните от българина изрази, но сигурни ли сме какво точно се крие зад него и разбираме ли напълно сериозността на въпросното състояние?

Използваме думата състояние, защото високото кръвно само по себе си не представлява заболяване, а е по-скоро рисков фактор за възникването на други здравословни проблеми като инфаркт и инсулт.

Хипертонията е хронично завишено кръвно налягане в артериалните съдове. По принцип най-високото кръвно се измерва сутрешно време, а най-ниските му стойности през денонощието се постигат по време на сън. Статистически най-високият процент от инфарктите и инсултите се случват непосредствено след ставане.

С високо кръвно са около 77% от хората, които получават мозъчни удари, 69% от получилите инфаркт и 74% от пациентите със сърдечна недостатъчност.

30% от населението на България страда от хипертония. Това е и един от основните фактори за високата заболеваемост и смъртност у нас. По данни от Националния статистически институт, сърдечно-съдовите заболявания отнемат живота на над 70 000 българи годишно.

Проблемът не засяга само възрастните, но и децата, като най-ниският праг е възрастта между 7 и 15 години. Около 3,5% от населението в тази възрастова група имат високо кръвно. Нивата на хипертония с неизвестен характер са много по-високи при мъжете, отколкото при жените.

В глобален план 9,4 милиона души годишно умират от усложнения на високото кръвно налягане. То е смятано и за най-рисковия фактор за смърт в света.

Основният фактор, свързан с артериалната хипертония, е наследствената обремененост. Стресът, затлъстяването, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и нездравословното хранене допринасят за възникването и влошаването на състоянието. Респективно, намаляването на процента подкожни и околоорганни мазнини, редовната физическа активност, здравословното хранене, отказът от тютюнопушене и ограничаването на кофеина и алкохола имат положителен ефект върху кръвното налягане.

Нормалното кръвно налягане при покой е в диапазона 100–140 mmHg систолно (горна граница) и 60–90 mmHg диастолно (долна граница). Артериална хипертония има, когато редовната измервана стойност е 140/90 mmHg или по-висока.

Водещи

Най-четени