Как да разберем дали в зелената салата има нитрати? 01.04 | 14:20

С идването на пролетта и наближаването на Великден, хората все повече консумират зелени салати. Освен ползите от тях обаче, трябва да сме наясно и с вредите, които могат да ни причинят сериозни здравословни проблеми.
Проучване на "Активни потребители" установи, че в зелените салати у нас освен нитрати, често има и Е.coli., предаде bTV.
От къде идва опасността?
Много фермери използват органични отпадъци или компост за наторяване на растенията. По този начин количеството на минералните елементи не може да се контролира точно и е възможно натрупване на нитрати и нитрити в продукцията. Не по-малка опасност са патогенните бактерии съдържащи се в органичната тор. Те полепват по повърхността и навлизат в тъканите на растенията, откъдето попадат и в хората.
Escherichia coli е конкретен вид бактерия причисляващ се към голямото семейство на колиформите. Обикновено тя населява червата на хората и животните и се отделя чрез екскрементите. В определени случаи Е. соli може да е много опасна за здравето на хората. Бактерията води до хранителни разстройства и дори пневмония.
В същото време голямото съдържание на нитрати освен стомашни проблеми, предизвиква и алергия.
Как потребителят да разбере колко нитрати и нитрити има в зеленчуците?
Един от начините е с лесни тестове, които се продават в търговската мрежа. Те са под формата на лентички. Върху определени участъци от тях се капва течност от изследвания продукт (част от него се размачква предварително, за да пусне сок) и в зависимост от концентрацията, лентичката се оцветява в различен цвят.
Как да се спасим от опасностите?
Има няколко начина, с помощта на които можем да се спасим от опасните вещества.
- Не купувайте зеленчуци със загнили или такива със силно хлоротични (избелели), изсъхнали или нахапани листа;
- Избягвайте марулите зацапани с пръст. Това най-малкото е свидетелство за немарливост от страна на производителя и търговеца.
- Измивайте листните зеленчуци с течаща вода листо по листо. Отстранявайте всички видими следи от почвени частици, хранителен субстрат и насекомите които понякога се крият между листата.
- Препоръчваме ви освен измиването да накисвате салатите в питейна вода. Така се отмиват част от нитратите и бактериите. За по-добър ефект към водата може да добавяте киселина – оцет или лимонов сок. Те подкиселяват средата и убиват повечето бактерии и вируси.
- Избягвайте да давате салата от листни зеленчуци на много малки деца, или поне преди това накисвайте и измивайте старателно.
- Продукцията от фермерски пазари, или отглеждана в домашни условия или биологично производство е с по-висок риск за съдържание на нитрати или бактерии.
Водещи
-
Борислав Сарафов остава и.ф. главен прокурор
По думите му след шест месеца трябва да бъде избран нов и.ф. председател на ВАС на мястото на...
16.10 | 18:00
-
Василев: Съдът, прокуратурата и КПК са в ролята на трите маймунки – не чух, не видях, не разбрах
Съдът отказа да ме разпита, за да може делото срещу кмета на Варна Благомир Коцев да седи в...
16.10 | 17:20
-
Нетаняху: Войната в Газа не е приключила
До момента са върнати телата на едва девет от общо 28 мъртви заложници, които трябва да бъдат...
16.10 | 17:00
-
Изплащаните добавки към пенсиите към края на миналата година са 770 844 или със 144 повече в сравнение с края на 2023 г.
От общия брой на добавките с най-голям относителен дял са т. нар. „вдовишки добавки“ по чл. 84...
16.10 | 16:45
Най-четени
-
Ива Митева: Очаквах Слави Трифонов да напусне коалицията още вчера
Бившият председател на парламента не разбира поведението на ИТН и критикува грешките на...
16.10 | 12:43
-
bTV Media Group и Венета Райкова се разделят
Медията остава ангажирана с мисията да предлага актуално и развлекателно съдържание
16.10 | 11:15
-
Пеевски: Говорих с премиера. Каза, че до понеделник щели да решат какво ще правят
Предполагам, че Желязков изчаква Борисов. Всичко е в неговите ръце - той ще реши дали ще...
16.10 | 10:45