Как чаят пречиства водата, в която го правим? 28.02 | 09:59
Чаят е една от любимите ни напитки през студените дни и не само

Чаят е една от любимите ни напитки през студените дни и не само. В зависимост каква разновидност предпочитаме, идват и различните ползи за здравето и настроението ни. Но има и някои позитиви, които са общи, независимо какъв точно чай пием - важното е да го правим редовно.
Според ново изследване на учени от Northwestern University, процесът по запарване на чая не само извлича полезните вещества от него, но и помага за прочистване на водата, която използваме за направата му, от тежки метали.
Изследователите откриват, че когато затоплим вода малко преди точката й на кипене, след което в нея сложим чай на листа или в пакетче за период не по-малък от 24 секунди, това действа положително на химичния състав на водата. В експеримента се използват различни видове чай - черен, зелен, бял, лайка и ройбос като някои са насипни, а други - в пакетчета, пише lifestyle.bg. Прави се пояснението, че торбичките, направени от найлон, отделят голямо количество микропластмаса в топлата напитка, но повечето днес се произвеждат от биоразградими материали като целулоза.
Именно и този вид торбички успяват да абсорбират най-много тежки метали от водата - като кадмий, хром, мед и цинк, дори и олово.
Оказва се, че има значение и колко фин е чаят, който използваме. Ако листата са смлени по на дребно, както например е при черния чай, се абсорбира по-голямо количество тежки метали от водата. Все пак се прави уточнението, че приготвянето на чай обикновено може да филтрира около 15% олово от питейната вода, и то при запарване в продължение на три до пет минути,. Колкото по-дълго е това време, толкова повече вещества се абсорбират, пише CNN.
Учените отбелязват, че чаят има голяма активна повърхност, която е свързана не само с абсорбирането на вещества, но и с освобождаването на ароматни съединения във водата. Но все пак подчертават, че накисването на пакетче чай в чашата не може да замести филтирането на водата, което е най-добрият начин да я направим безопасна за консумация.
Водещи
-
Живия Нострадамус: Разкол очаква църквата след смъртта на папата
Ще паднат и строго пазените тайни на Втикана, пророкува Атос Саломе
23.04 | 18:12
-
Премиерът: Има шанс да получим пари по втория транш на ПВУ
Той добави, че вицепремиерът Томислав Дончев много ясно е обяснил какъв е подходът, какви са...
23.04 | 18:09
-
Сакскобургготски: Паркът "Врана" загива, вече не е гора, а джунгла
Това пишат от секретариата на Царското семейство
23.04 | 18:03
Най-четени
-
Второ земетресение на Балканите е регистрирано през днешния ден
Трусът е с магнитуд 5.0 по скалата на Рихтер.
23.04 | 15:15
-
Фирмите продават "овче" сирене с над 60% краве мляко
Решението на КЗК може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.
23.04 | 10:59
-
Явор Божанков вече е част от "Демократи за силна България"
Това стана ясно от публикация във фейсбук на ДСБ в Бургас, в която се обявява приемна на...
23.04 | 14:30
-
Българска делегация, водена от Росен Желязков, ще бъде на погребението на папа Франциск
В делегацията ще участват още вицепремиерите Атанас Зафиров и Гроздан Караджов.
23.04 | 10:15