Касата: Болниците отчитат по-малко дейност с пръстовия отпечатък 17.01 | 20:25

Лечебните заведения ще получат 19 млн. лв. за надлимитна дейност за 2016 г.

От iNews.bg

Здравната каса съобщи, че от ноември миналата година, когато беше въведена новата система за регистрация на пациенти с пръстов идентификатор, болниците са започнали да отчитат по-малко дейности, разходите по които да им бъдат заплатени. От институцията смятат, че това се дължи именно на пръстовия отпечатък, въведен от здравния министър Петър Москов и който стана обект най най-голямо недоволство и протести.

Припомняме, че целта на новата регистрационна система бе да спре източването на здравната каса чрез пациенти фантоми и неизвършени лечебни дейности. Очевидно идеята на Москов вече дава положителен резултат.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) реши да изплати на болниците дължимото надлимитни дейности, извършени от тях през определени месеци на 2016 г. Това реши на днешното си заседание Надзорният съвет на касата, цитирано от Дарик.

За периода от април до ноември миналата година допълнителната дейност на болниците, която не е заплатена, е в размер на над 19 млн. лв. От НЗОК посочват, че съгласно правилника, по който работи, когато се установи незаплатена дейност на дадени болници, при осигурена възможност на средства касата заплаща въпросната дейност.

Водещи

Най-четени