Касата си поправи сървъра, пръстовата идентификация проработи 03.11 | 14:27

Новата регистрационна система блокира заради свръхнатрупване на данни

От iNews.bg

Регистрационната система за пръстова идентификация на пациентите в болниците проработи след днешния срив.  Това съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

"В момента Регистрационната система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ работи нормално. Днес във времевия интервал от 7.15 часа до 8.45 часа системата временно преустанови работа. Архивирана е информацията, няма никакви драми", обявиха от касата.

От институцията обясниха, че проблемът е възникнал "поради препълване на дисковото пространство, на което се съхраняват лог файловете на системата". Тези файлове съдържат само служебна информация за всяко обращение към системата. Инцидентът се дължи на рязкото нарастване на обема на съхраняваната в лог файловете системна информация, който за вчерашния ден е надминал 25 GB, посочва от НЗОК.

От касата уверяват, че е създадена "стройна организация", като в Районните здравноосигурителни каси от 7.00 часа сутринта дежурят екипи, готови да реагират на възникнали проблеми. Екипите са информирали своевременно договорните партньори на институцията за възникналия проблем и са разпоредили във времето, в което не работи системата, хоспитализирането и дехоспитализирането на пациентите да се извършва по стария начин - с български лични документи.

Предприети са мерки за автоматично ежедневно архивиране и изчистване на данните от лог файловете за предотвратяването на появата на проблеми от този вид в бъдеще, обещават от НЗОК.

Въведената система при постъпване в болница с пръстов идентификатор предизвика голямо недоволство и в медицинските среди, и сред обществото. На протест пред здравното министерство недоволните нарекоха идеята на Петър Москов "абсурд”. Джипита от цялата страна дори организираха стачки и нарекоха случващото се "имитации на реформи”, припомня БГНЕС.

Чекирането трябва да се въведе и в извънболничната помощ от 1 януари 2017 г.  

Водещи

Най-четени