Киселото мляко е спасение при лош дъх 25.12 | 11:20
Това показват резултатите от ново проучване

Искате да се отървете от лошия дъх? Ново проучване показва, че отговорът може да се открие в киселото мляко и други ферментирали храни.
Изследователи от Китай твърдят, че пробиотичните бактерии в храни като кисело мляко, хляб с квас и супа мисо могат да помогнат за премахване на неприятния проблем, съобщава "Стъди файндс", цитира БГНЕС.
По-конкретно бактериите Lactobacillus salivarius, Lactobacillus reuteri, Streptococcus salivarius и Weissella cibaria могат да помогнат за освежаването на дъха, според резултатите от анализа на обединени данни, при който участниците са консумирали тези бактерии под формата на добавки.
Халитозата, по-известна като лош дъх, е резултат предимно от летливи серни съединения. Учените твърдят, че съединенията идват от бактерии в устата, получени в резултат на смесване на бактерии и хранителни остатъци, свързани с лоша зъбна хигиена. Типичните варианти за борба с халитозата включват води за уста, дъвки, почистване на зъбите и остъргване на езика.
Но учените отбелязват, че съществуват доказателства, сочещи пробиотичните бактерии като по-проста алтернатива.
За да разберат колко дълго може да продължи подобен ефект, изследователите преглеждат базите данни за съответните клинични изпитвания, публикувани до февруари 2021 г. От първоначалните 238 записа екипът се фокусира върху седем проучвания, включващи общо 278 души. Броят на участниците във всяко проучване е малък - от 23 до 68 души, с възрастов диапазон между 19 и 70 години. Проучванията са продължили от 2 до 12 седмици.
Екипът определя тежестта на лошия дъх в зависимост от нивата на летливи серни съединения, открити в устата, или от резултата на OLP на всеки човек, който измерва миризмата на дъха на различни разстояния от устата.
В анализа са включени и резултатите от покритието на езика (три проучвания) и индекса на зъбната плака (три проучвания), тъй като непочистеният език и натрупването на зъбен камък между зъбите често са основни причини за лош дъх.
Обобщеният анализ на данните, публикуван в BMJ Open, показва, че показателите на OLP са намалели значително при приемащите пробиотици в сравнение с тези в контролните групи, независимо от продължителността на периода на наблюдение.
Авторите на изследването смятат, че пробиотиците "може да потискат разграждането на аминокиселини и протеини от анаеробните бактерии в устата, като по този начин ограничават производството на миризливи странични продукти".
"В бъдеще са необходими повече висококачествени рандомизирани клинични проучвания, за да се проверят резултатите и да се предоставят доказателства за ефикасността на пробиотиците при лечението на халитоза", подчертават авторите на изследването.
Водещи
-
Румен Радев внася предложение в парламента за референдум за еврото
Държавният глава с обръщение към народа и Народното събрание
09.05 | 19:24
-
Как да премахнем пестицидите от плодовете и зеленчуците
Как да премахнем пестицидите от плодовете и зеленчуците
09.05 | 17:20
-
По случай Летния Никулден бяха раздадени безплатно 1300 порции рибена чорба и 250 порции испанска паеля
Днес Бургас отбелязва летния Никулден.
09.05 | 16:59
-
На парада на Червения площад в Москва по случай 80-годишнината от Деня на победата Русия показа бойни дронове
Сред дроновете, които бяха показани по време на парада по случай победата над нацистка...
09.05 | 16:40
Най-четени
-
Валентин Вацев: Европа и Русия се готвят за директен военен сблъсък
Вацев критикува остро българската политическа класа за "безхаберие" и "неразбиране на...
09.05 | 11:45
-
Борисов шеговито: Ще цитирам Тръмп, който каза, че иска да е папа, моето желание е да съм главен прокурор
Ето какво още каза Борисов
09.05 | 09:27
-
Демерджиев подчерта, че случаят "Магдалена" не е изолиран
Според него всички виждат какво се случва в МВР, а Даниел Митов "стои неадекватно" и очевидно...
09.05 | 12:59
-
МЕЧ: Взели сме решение да подкрепим вот на недоверие
Твърдо съм убеден, че темите трябва да са много актуални, да бъдат добре аргументирани,...
09.05 | 16:15