Кое е първото? Липсата на спорт води до затлъстяване при децата или обратното 14.02 | 07:55

С увеличението на затлъстялостта сред децата става все по-важно да се намери причината за проблема и да се действа в посока намаляване на случаите

От Боян Кърпачев

Децата, които са натрупали ненужни килограми са физически по-неактивни, отколкото неактивността да води до затлъстяване.

С увеличението на затлъстялостта сред децата става все по-важно да се намери причината за проблема и да се действа в посока намаляване на случаите.

Въпросът
е: Дали неактивните деца наддават на тегло или наднорменото тегло води до тяхното бездействие?

Отговор на въпроса дава д-р Жан-Филип Шапьо, асистент професор по педиатрия в Университета на Отава. Резултатите от публикуваното му в International Journal of Obesity проучване недвусмислено показват, че не заседналия начин на живот водят до надебеляване, а обратното. Намалената физическа активност повишеното време, прекарано в заседнало положение може да изиграе ключова роля при наддаването на килограми. Въпреки това затлъстяването е факторът, който предполага по-ниска физическа активност в по-голяма степен. Въпросът е като за яйцето и кокошката, но в случая едното надделява.

Изследването било проведено в рамките на 200 дни и обхванало голям брой датски деца на възраст 8-11 години. Били събрани първоначални данни, които послужили за отправна точка за възможните сценарии.

Резултатите показват, че затлъстяването е по-добър предиктор за физическата активност и заседналия начин на живот от всеки друг фактор. Въпреки че резултатите може да са изкривени и човешкото поведение е много трудно за проследяване, учените изкарват именно това като закономерност.

Въпреки изнесените интересни резултати, нужни са още задълбочени изследвания за причинно-следствените връзки при особено опасното наднормено тегло при децата.

Водещи

Най-четени