Колко сол е полезно да ядем? 24.11 | 10:02

Лекарите съветват да не прекаляване със солените храни, но и да не се лишаваме от тях

От iNews.bg

Консумацията на умерено количество сол е по-здравословна, отколкото прекалено малката или прекалено многото такава, твърдят изследователите.

Лекарите непрекъснато предупреждават, че високият прием на сол увеличава риска от високо кръвно налягане и други сърдечни проблеми, но последните проучвания започват да развенчават този мит, пише Reuters.

Изследователи от университета в Макмастър, Канада установили, че хората, които консумират умерено количество сол, са имали най-малък риск от сърдечни проблеми, а тези, които обичат да ядат повече солено, имат повишен риск от инсулт, инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания.

Изненадващо се оказало обаче, че тези, които не наблягат на солта в храната си, също показали риск от сърдечно-съдови заболявания и сърдечна недостатъчност.

За целите на изследването, учените направили клинични проучвания на натриевите и калиевите нива в урината на близо 30 000 души.

След около 4 години, около 16% от участниците в проучването са имали някаква проблеми със сърцето. Екипът после сравнил връзката между приема на сол и риска от сърдечно-съдови проблеми.

Както и при предишни проучвания, и това установило, че високият прием на сол – от около 7-8 грама на ден - е вредно за здравето. Но неочаквано се оказало и, че ниският прием на сол – около 3 грама на ден, също създава рискове от увеличаване на смъртните случаи, вследствие на сърдечно-съдови заболявания и сърдечна недостатъчност.

Високото кръвно налягане или хипертонията е една от водещите причини за инсулти, инфаркти и други сърдечно-съдови заболявания, които са причина за най-много смъртни случаи в световен мащаб, като отнемат живота на повече от 17 милиона души годишно.

 

Водещи

Най-четени