Консумацията на лук може да се окаже ключът към поддържането на здрави и силни кости 12.07 | 15:00

Пребиотични свойства на лука

От iNews.bg

Консумацията на лук може да се окаже ключът към поддържането на здрави и силни кости, според последните научни изследвания. Лукът, който често присъства в нашата кухня, не само придава вкус на ястията, но и носи значителни ползи за здравето на костите.

Пребиотични свойства на лука
Лукът е пребиотична храна, което означава, че съдържа вещества, които стимулират растежа на полезни бактерии в червата. Пребиотиците, като тези в лука, увеличават абсорбцията на калций в долните черва, което е от съществено значение за здравето на костите. Калцият е основен минерал, необходим за поддържането на костната плътност и здравина.

Лукът допринася за здравето на костите и чрез производството на късоверижни мастни киселини (SCFA). Тези киселини помагат за регулирането на производството на остеокласти - клетки, които разрушават костното вещество. Чрез намаляване на активността на остеокластите, лукът помага за запазването на костната маса.

Кверцетин и кемпферол
Лукът съдържа и две важни съединения от растителен произход - кверцетин и кемпферол. Тези съединения стимулират остеобластите - клетките, отговорни за образуването на нова костна маса. По този начин, консумацията на лук не само помага за запазването на съществуващата костна маса, но и стимулира образуването на нова.

Консумацията на лук може да бъде лесен и ефективен начин за поддържане на здрави и силни кости. Включването на лук в ежедневната диета може да помогне за увеличаване на костната плътност и намаляване на риска от фрактури. Така че, следващия път, когато приготвяте ястие, не забравяйте да добавите малко лук - вашите кости ще ви благодарят

Водещи

Най-четени