Край на хартиените рецепти 26.01 | 21:21

От догодина лекарствата ще се изписват само електронно

От iNews.bg

Край на рецептите на хартия, от догодина лекарствата ще се изписват само електронно. Тестовете на новата система вече са в ход, съобщи Нова телевизия.

Масово пациентите у нас влизат в аптеката, носейки рецепта, написана на ръка от личния лекар. Повечето фармацевти обаче признават, че понякога трудно разчитат написаното. А това не само забавя обслужването на пациентите, но и крие риск за здравето и живота им, ако лекарството бъде объркано.

Един от последните проекти на вече бившия здравен министър Петър Москов предвижда всеки пациент да разполага с електронно досие. В него служителите от аптеката ще виждат напечатано това, което лекарят е предписал. Информацията ще постъпва и в сървъра на Здравната каса.

Лекарите приемат положително новата система, но и смята, че все още около нея има много въпросителни. 10 лични лекари и 10 аптеки в страната ще са първите, които ще заработят пилотно с електронните рецепти.

"Първата половина на 2017 г. трябва да бъдат приключени тези тестове с резултатите от тях. Ще се види къде има проблеми, къде са те", каза Москов.

Купуването на медикаментите ще става със специална чип-карта, подобна на кредитните. Планът е електронните рецепти да влязат в сила от началото на 2018 г.

Водещи

Най-четени