Криза за спешни медици: Недостигат над 300 лекари 31.01 | 10:58

В структурата у нас работят 1217 доктора със средна възраст 55 г.

От iNews

По данни на министерството на здравеопазването, за да се покрият минималните нужди в Спешната помощ са нужни над 300 лекари. 

В столицата 108 са свободните места в Спешната помощ само за лекари. Така вместо 80 екипа, нужни да обслужват град с големината на София, дежурни са средно 13.  И все по-малко млади лекари искат да работят в системата.

"Доста трудно смогваме, защото има голям недостиг на екипи. Почти на всеки адрес ни нападат вербално”, казва д-р Тодоров.  Въпреки това, за първо свое работно място д-р Тодоров избира именно Спешната помощ. За 12-часова смяна екипът му посещава средно 15 адреса.

Доктор Тодоров е родом от Враца. Там ситуацията също е критична. И редовно има агресия към екипите. Проверка установи, че в сайтовете на почти всички филиали на спешната помощ има обяви за работа за всички длъжности. В бургаско са посочени и цифри - търсят се 12 лекари, 7 фелдшери, 5 медицински сестри.

От Здравното министерство отговориха, че в структурата у нас работят 1217 лекари. Търсят се още 326. А средната им възраст е почти 55 години.

Водещи

Най-четени