Кърлежи хапят по 100 на ден 14.06 | 10:25

Хората да оглеждат тялото си всеки път след разходка навън, съветва проф. Христова

От iNews.bg

В последните 2-3 седмици има бум на ухапаните от кърлежи. Те са много повече от миналата година – имали сме и до стотина човека на ден, които идват на при нас, коментира зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болници проф. Ива Христова пред бТВ. Тя съветва хората винаги да проверяват тялото си след разходка навън. Ако открият кърлеж, веднага да потърсят лекарска помощ, за да бъде изваден цял и да не се допусне зараза, съветва проф. Христова.

Ако сте далеч от медицински пункт, например на излет в планината, носете винаги пинцета със себе си. Кърлежът трябва да се хване максимално близо до кожата и се дръпне внимателно с постепенно увеличаваща се сила, така че да не се скъса хоботчето. В противен случай то остава в кожата и ако кърлежът е заразен, инфекцията продължава да се предава, обяснява специалистът.

Заболяванията, които се пренасят от кърлежите, са различните – у нас най-често е се среща лаймската болест. Характерното зачервяване при нея се появява 10-ина дни след ухапването. Ако не се вземат мерки, настъпват увреждания на вътрешните органи.

Втората по честота болест е марсилската треска, която протича с повишена температура, с локално черно петно на мястото на ухапването и дребен обрив. Другите са вирусни инфекции, които са редки за нашата страна, но са много тежки заболявания. Средно около 10 и 20% от кърлежите са заразени, но това варира от град до град, дори и в различните паркове в един и същи град, например, посочи проф. Христова.

Хората трябва да са особено внимателни при посещението на паркове и градинки – там възможността да бъдат ухапани от кърлежи, бълхи, комари е най-голяма. Пръскането, което започна, е достатъчно. Почти всеки месец има обработка с препарати, които щадят околната среда и са разрешени от Министерството на здравеопазването, посочи Цезарина Илиева от Столичната здравна инспекция.

Вчера в София започна акция за пръскане срещу кърлежи. Затова хората, когато се разхождат в гражданите, задължително трябва да се съобразяват с указателните табели и да спазват карантинния период. Обработките се извършват от 5 до 10 ч. сутринта, когато в парковете няма много хора, обясни проф. Христова.

Водещи

Най-четени