Късното майчинство е полезно за мозъка 09.11 | 20:03

Раждането на близнаци стимулира още повече паметта

От iNews.bg

Жените, които раждат след 35-годишна възраст се радват на по-добра памет на стари години от другите, които стават майки на съвсем млади години. Това установиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл" и БТА.

Учени от университета на Южна Калифорния изследваха 830 жени на средна възраст, за да потърсят връзката между късното майчинство и състоянието на паметта. Резултатите показват, че родилите първото си дете след 24-годишна възраст решават по-добре задачи и разсъждават по-добре от родилите по-рано. Майчинството след 25-годишна възраст пък се отразява добре на когнитивни показатели и вербална памет. Раждането на две деца стимулира мозъка още повече.

Причината е в хормоналните промени в тялото по време на бременността. Те се отразяват върху химията и функцията на мозъка.

Противозачатъчните хапчета също се отразяват добре на мозъка. Пилите ги поне 10 години са с по-добра речева памет и способност за решаване на проблеми. Предишно изследване показа, че жените, отлагащи майчинството за края на 20-те си и началото на 30-те си години, обикновено са в по-добро здравословно състояние, когато навършат 40.

По-дългият репродуктивен живот между първата менструация и менопаузата също се отразява добре на мозъка.

Водещи

Най-четени