Лекари алармират: Индийският вариант на Ковид-19 ще е тук всеки момент! 15.05 | 10:52

РНК ваксините изглеждат ефективни срещу щама

От iNews

"Индийският вариант чука на вратата. Както е влязъл в Англия, така след броени дни ще се появи и тук”, каза общопрактикуващият лекар Георги Миндов.
 

"Индийският вариант на COVID-19 все още не е достигнал до България, но това ще случи съвсем скоро", обявиха вирусолози пред Нова телевизия. Според проучванията този вариант на вируса е по- заразен, което го прави и по-опасен.


Според изследванията до момента клиничната му картина е идентична с останалите щамове. Опити с хамстери обаче показват, че причинява по -сериозно възпаление на белия дроб.


РНК ваксините срещу COVID-19 изглеждат ефективни срещу индийския щам.


"Съдържа поне две мутации, които представляват интерес за нас. Едната е такава, че му позволява да се разпространява по-добре, а другата се смята, че може да му помага до известна степен да бяга от имунния отговор”, обясни проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН.


От Европейската агенция по лекарствата излязоха със становище, в което посочват, че има обещаващи доказателства, че иРНК ваксините биха могли да неутрализират и индийския вариант на коронавируса. Интересът към имунизацията у нас обаче трябва да се засили, категорични са личните лекари. През последното денонощие са поставени близо 38 000 ваксини, но въпреки това страната ни продължава да е сред тези с най-ниски темпове на ваксинация.


Пред кабинета на д-р Миндов е пълно с желаещи да се ваксинират. Всички обаче са за втора доза. Все по-малко стават желаещите за първа игла.


Междувременно през последните дни личните лекари отчитат повече пациенти с COVID-19, а причината отдават на изминалите празници, през които хората се събираха повече.

Водещи

Най-четени