Лекарка-мисионер предлага безплатна очна операция на дете 16.09 | 16:48

Мисионерката д-р Анелия Хохватер събира средства за Робот Локомат

От iNews.bg

Български офталмолог, живеещ в чужбина, предлага да оперира безплатно малкия Мишо от Стара Загора, за който в момента се събират средства. Д-р Анелия Хохватер периодично оперира в Пловдив и предлага да прегледа детето там в края на септември.

След травма, причинена от друго дете, Михаил Иванов загубва зрението на дясното си око. Детето се нуждае от спешна операция (премахване на катаракта, поставяне на леща и присаждане на роговица).

Сумата за интервенцията е 12 000 долара и е непосилна за семейството. Вчера учителка от Стара Загора призова родителите да не й купуват цветя, а парите да бъдат дарени за лечението на неин ученик, съобщи Дарик.

Докторката гледала репортажа за учителката, която призова да не й носят цветя, а да даряват за ученика й. Тя се е впечатлила от случая и се свързала с майката на детето.

1778672

"Аз съм с надежда, че тази ретина още е лепнала отзад и когато се оперира това перде, ще стане ясно, но трябва да му направя ултразвук. На първи етап да оперираме пердето, за да видим какво е необходимо. Смяна на леща със сигурност ще трябва да се направи. Обясних на майката, че лещите не се плащат в България по Каса, обикновено са около 1000 лв. Лещата казах, че трябва да я поемат, аз не мога в момента, но няма да искам хонорар за операцията", каза д-р Хохватер.

Междувременно стана ясно, че д-р Хохватер е започнала кампания за събиране на средства за апаратура - Робот Локомат, какъвто в момента няма в България. Тя е родена в Плевенско, но от 26 години живее във Виена, работи там, но периодично преглежда и в Пловдив. Участва в много социални проекти, голяма част от които са свързани с нейната специалност - пътува на мисии в Йемен, Зимбабве и Етиопия, където изгражда първия очен хирургичен център и обучава персонал.

В Етиопия се ражда и романът й "Пътуване". Лекарката решава парите от продажбата му да отидат именно за тази кампания.

Роботът Локомат се използва за лечение и рехабилитация на заболявания като ДЦП, инсулт, множествена склероза, като целта му е да помогне за възстановяване на двигателните функции.

Лечението продължава от 4 до 11 седмици, провеждат се сеанси по 1 час три пъти в седмицата, а след това се извършва поддържаща терапия с робота 4 седмици всяка година.

В момента в България има 5 уреда от този тип, но те са с отделни модули и могат да се ползват само от деца до 6 години. Останалите нуждаещи се биват пращани в чужбина. За сравнение - в една Австрия, която е почти равна по територия и население на България, има общо 26 локомата.

Според д-р Анелия Хохвартер апаратът може да се закупи за 370 000 евро, като в цената влиза 3-годишно сервизно обслужване, доставка и обучение на персонал.

В понеделник тя ще представи книгата си в родния Плевен, а във вторник от 17.30 ч. - в историческия музей в Русе, следва представяне и в Пловдив.

Всеки който желае може да я закупи на място. Средства могат да се даряват и по банкова сметка на името на лекарката.

Водещи

Най-четени