Лекарска организация скочи срещу уволнения колега от „Пирогов“ 12.01 | 17:44

Освобождаването му е незаконно, съдът ще го върне, пише в позицията на софийския клон на БЛС

От iNews.bg

Лекари скочиха в защита на уволнения от "Пирогов" водач на протестите. По-рано днес стана ясно, че доц. Стоян Сопотенски е бил дисциплинарно уволнен от ръководството на лечебното заведение. Това накара Управителния съвет на Столичната колегия на Българския лекарски съюз да излезе с остра позиция в защита на освободения свой колега.

"С голямо неудомение и безпокойство разбрахме, че на 11 януари 2018 г. изпълнителният директор на УМБАЛСМ ”Пирогов” дисциплинарно е уволнил доц. д-р Стоян Сопотенски. Мотивът за това уволнение е уронване престижа на болница "Пирогов” по време на протестите на медицинския персонал, организирани от КТ ”Подкрепа”. Доц. д-р Сопотенски е дългогодишен лекар на "Пирогов” започнал като ординатор, научен сътрудник -до доцент по хирургия. Той притежава три специалности- хирургия, гръдна хирургия и спешна медицина.Бил е заместник директор по лечебната част и началник -поликлиника. Сред колегите си от "Пирогов” е известен с изключителната си работоспособност,  като хирург, човечност и отзивчивост", се посочва в позицията, подписана председателя на УС на СЛК на БЛС проф. д-р Милан Миланов.

"Доц. д-р Сопотенски винаги е бил ангажиран със съсловни и обществени проблеми. Той е дългогодишен председател на Контролната комисия на БЛС, член и председател на КТ ”Подкрепа” в "Пирогов.” Независимо от заеманите ръководни административни длъжности той  винаги  е защитавал правата на всички служители на болницата. Активен участник е във всичките преговори по реализация на колективните трудови договори", се казва още в позицията, .

В документа се отбелязва още, че са безспорни са постиженията на уволнения специалист в гръдно-езофагеалната хирургия и след излизането на проф. Д-р Червеняков остана единственото хабилитирано лице в тази област.С дейността си като лекар никога не е уронвал престижа на болницата, напротив винаги е допринасял за неговото издигане.

"Внимателно следихме протестите на колегите от "Пирогов и изявите на доц. д-р Сопотенски. Липсваше отправен упрек към квалификацията, дейността и уменията на всички колеги от Пирогов. Във всичките си изяви доц. д-р Сопотенски подчертаваше изключително добрата работа на всички работещи в "Пирогов” и упреците бяха насочени към начина на управление на болницата и главно към изпълнителния директор", пише в позицията.

Тя завършва с призив към УС на БЛС и здравния министър Кирил Ананиев за адекватна реакция по повод несправедливото и противозаконно уволнение на доц. д-р Сопотенски. "Уважаеми г-н министър, очакваме от Вас, като принципал на УМБАЛСМ ”Пирогов” след изнесените от нас данни да спрете репресията срещу един от най-добрите и известни хирурзи не само на "Пирогов”, но и на цяла България. Ние сме сигурни ,че Българският съд ще върне доц. д-р Сопотенски на работа и ще наложи парична санкция на Пирогов. Питаме кой ще я плати – тези, които обичат и с удоволствие работят с доц. д-р Сопотенски, или лично изпълнителния директор", завършва позицията.

Водещи

Най-четени