Лоша хигиена или инфекция е причина за отравянето на децата в Сливенско 13.01 | 16:13

Не е констатирана салмонела във всички взети проби

От Цанка Донкова

Занижена хигиена или въздушно-капкова инфекция е причината за хранителното отравяне на 110 деца от Сливенско. Това заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Пламен Пенчев. Той потвърди, че става дума за стафилококова инфекция.

Не е констатирана салмонела във всички взети проби. Изолирани са били патогенни стафилококи, а в пробата от кухнята майка – ешерихия коли, което не би трябвало да се установи според нормативната база.

По думите на Пенчев интоксикациите с патогенни стафилококи са на второ място по причинители на хранителни заболявания след салмонелозата. Те са разпространени в тялото на човека и животните, най-вече в горните дихателни пътища, както и по кожата. Той добави, че в общественото хранене заразата се предава най-вече чрез персонала.

"Има изследвания на четири проби, резултатите от които ще бъдат готови утре. Кухнята остава затворена", категоричен бе д-р Пенчев.

Трябва да бъдат изследвани всички работници. Фирмата, доставила храната, разполага и с още една кухня, която също се проверява, допълва БТА.

От РЗИ-Сливен са издали предписание до фирмата, според което работниците трябва да преминат медицински прегледи при личния си лекар, като, за да бъдат допуснати до работното си място, трябва да представят заверени здравни книжки.

Водещи

Най-четени