Лято е - да се топнем в басейна, но колко ли е чиста водата? 06.07 | 15:37

Глобата за недобросъвестните собственици на басейни е от 100 до 5 000 лв.

От Цанка Донкова

Лято е и все повече хора мечтаят за плажа и морето. Разбира се, не всеки има щастието да се порадва на морската вода, затова повечето от нас се ориентират към плувните басейни. Те се превръщат в едно от основните убежища от жегата в градска среда, съобщава bTV.

Концесионерите са длъжни да гарантират безопасното къпане на хората в тях, а държавните органи – да следят за стриктното спазване на изискванията. На територията на страната има 2045 басейна, близо 1 400 от тях са открити. Най-много от тях са по Черноморието - край Бургас и Варна.

Именно там през миналата година са констатирани и най-много нарушения. В София пък има общо 46 открити басейна. 12 от тях са с излезли трикратни протоколи и функционират редовно.

За да заработи един градски плаж, собственикът представя проби от нея от три последователни дни. Ако те са в нормата - отваря врати за летовниците. След това качеството на водата се проследява всекидневно. "Има си дозаторни системи, те си следят PH, остатъчен хлор и си го дозират. Тези машини, които правят тази вода, не спират до 15 септември. Те работят денонощно”, обясни Георги Велчев, управител на открит басейн.

Заради лоша хигиена миналата година само в столицата са затворени три басейна. Законът задължава здравните власти да проверяват градските плажове два пъти през сезона. "Всичко това е минимална кратност - след като колегите, които контролират басейна в съответния район, имат данни, че има нарушения на законодателството и на нашите изисквания, те предприемат и по-нататъшен контрол”, увери д-р Десислава Драганчева, главен експерт "Обществено здраве" в столичната Районна здравна инспекция.

"Рекордьори" по нарушения са градските плажове на морето. В Бургаско откритите басейни са над 500. "За 2013 г. се връчени 31 броя предписания за отстраняване на хигиенни несъответствия, съставени са три акта за съответния период за годината за некачествена дезинфекция на водите в басейните”, информира Елица Карагьозова от РЗИ – Бургас.

Наблюденията на здравните инспектори показват, че най-много нарушенията са били през август и септември. Глобата за недобросъвестните собственици на басейни е от 100 до 5 000 лв.

Водещи

Най-четени