Мащерката - универсалното лекарство 10.02 | 13:22

Безкрайните свойства на растението го правят безценно

От Елена Кирилова

Мащерката може да се окаже безценно лекарство, тъй като съдържа тимол и етерично масло, съобщава The Times of India.

Тези вещества имат противогъбични и антисептични свойства и могат да бъдат полезни за спасяване на човешки животи при ухапвания от насекоми, както и при изгаряния и рани.

Според учените мащерката е полезна за храносмилането, особено след приема на тежка храна. Растението служи за подобряване на настроението и се справя успешно с умората.

Предимствата на мащерката се крият в това, че съдържа много калий, калций, желязо, селен и манган. Според БТА билката се ползва за лечение на грип, възпаление на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, бронхиална астма, коклюш, главоболие, стомашни и чревни заболявания (язва, колит, хроничен гастрит, колики, диария).

Противовъзпалителното, дезинфектиращото, отхрачващото и антисептичното й действие са прочути, ето защо билката се използва в множество чайове.

Чаят от мащерка помага при безсъние и е лек срещу ниското кръвно. Растението се използва за лечението на някои кожни заболявания, а желязото в нея помага за образуването на червени кръвни телца.

Благодарение на съдържанието на витамин А тя се отличава и с антиоксидантни свойства, грижи се за здравето на кожата и за зрението .

Не се притеснявайте да се жабуркате с отвара от мащерка, защото тя помага при възпаление на венците и предпазва от образуването на кариеси. Дамите могат да се спасят от менструалните спазми, ако пият чай от мащерка.

Водещи

Най-четени