Много от обикновените лекарства имат противораково действие 22.01 | 16:20

Това откриха учени след тестове на хиляди неонкологични препарати

От iNews

Учени тестваха хиляди неонкологични препарати в лаборатория и установиха, че няколко десетки от тях имат способността да убиват ракови клетки. Резултатите от изследването са публикувани в  списание Nature Cancer.

Според резултатите от експеримента, проведен от американски учени от Института "Броуд” и Института за рак Дана – Фабер, някои от лекарствата срещу диабет, възпаления, алкохолизъм и дори за понижаване на холестерола и лечение на артрита, могат да унищожават ракови клетки в раораторни условия.

След като анализирали няколко хиляди вече разработени лекарствени съединения, авторите открили близо 50 неонкологични препарата с противораково действие.

"Смятахме, че ще сме късметлии, ако намерим поне едно съединение с противоракови свойства, но бяхме изненадани да открием толкова много от тях”, казва Тод Голъб - един от учените, участвал в опитите.

За първи път изследователите провели скрийнинг на цялата онлайн база на лекарствата от Института Брод, наброяваща над шест хиляди препарата и съединения.

Учените се сблъскали с нови възможности за използването на някои съществуващи лекарства. Пример за това е аспиринът, който е ефективен при лечение на сърдечно-съдови заболявания.

Изследователите проверили всички съединения в базата данни върху 578 линии ракови клетки при човека от Енциклопедията за линиите на ракови клетки на института Броуд, като измервали времето на оцеляването им.

Някои от препаратите потискали раковите клетки не по начина, по който това правят  повечето противоракови лекарства – чрез блокиране на белтъчини, а използвали неизвестни преди механизми. Например, активирали друга, свързващ белтък или действали чрез стабилизация на междубелтъчните взаимодействия.

Използваният метод на клетъчен подход за измерване времето на оцеляване на раковите клетки позволил на учените не само да проведат всички изследвания достатъчно бързо, но им дал и възможност да проучат реакцията от лекарствата върху всяка линия на клетките поотделно, като взели предвид генните им особености, като например мутациите.

Според учените експериментът им ще позволи в бъдеще да се използват откритите закономерности за качеството на биомаркерите при откриване на пациенти, които биха имали най-голяма полза от едно или друго лекарство при лечението си.

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени