Момченцата предават грип на момченца, а момиченцата - на момиченца 01.02 | 12:38

Изследването е направено върху 370 ученици от начално училище

От Ивета Бебова

При изследване как се разпространява вирусът на грипа, проведено в начално училище в Пенсилвания, беше установено, че грипът се предава от момче на момче и от момиче на момиче, съобщи вестник Telegraph.

Заразяването между деца от един пол е три пъти по-често, отколкото между половете.

Учените доказаха също, че вирусът се предава 5 пъти по-често между деца от един клас, отколкото между деца от различни класове.

Въпреки това, ако просто седите до дете, болно от грип, това не увеличава риска от заразяване.

Резултатите са от съвместно изследване на британски и американски учени за това как се разпространява свинският грип. 

Проучването включва 370 ученици от 295 различни семейства. Учените са използвали данните от местата, където децата седят в клас, разписанията на часовете, маршрута на училищния автобус, посещенията при лекар, за да разберат как се предава заразата.

"Това е едно от най-подробните изследвания върху това как грипът се придава между децата в едно училище. То дава сведения как социалните контакти влияят върху разпространението на вирусите", каза ръководителят на изследването.

"Данните от това проучване ще ни помогнат да направим по-точни модели, които да ни научат как да се справяме по-ефективно с грипните епидемии. Те, например, ще ни подсказват дали и кога да затворим училищата. Или пък да затворим само отделни класове или групи", попълни ученият.

Училищата, участвали в проучването, затворили врати 18 дни след изследването. Дотогава 27% от учениците имали вече симптоми на грип.

Водещи

Най-четени