Мрежа от патронажни центрове да следят бременните 06.04 | 15:00

Пакет от мерки, който цели спирането на "течовете" от здравната система, ще бъде приложен по предложение на Министерството на здравеопазването

От iNews.bg

Пакет от мерки, който цели спирането на "течовете" от здравната система, ще бъде приложен по предложение на Министерството на здравеопазването. Това каза министърът на здравеопазването Таня Андреева.

По думите й той ще позволи да се спести ресурс, но в момента се правят анализи, които ще покажат какъв ще бъде той. По думите й спестените средства ще бъдат предназначени за болниците, тъй като заради тях в бюджета на Здравната каса се натрупва най-голям дефицит.

Националната здравноосигурителна каса може да намери гъвкави механизми за договаряне на лекарства, така че да може и оттам да се спестят финансови средства, които да бъдат предназначени за болнична помощ или за други дейности. Ще се заделят средства и за по-нататъшното преструктуриране на болничната помощ, както и за постепенно компенсиране на някои клинични пътеки.

Това ще намали доплащанията в болниците от страна на пациентите, допълни тя. Вноските, които се правят за здравеопазване, покриват определен пакет и той не е променян в последните години. Всички иновативни методи за диагностика и изследвания не са в пакета и поради тази причина Здравната каса - поради ограничения си ресурс, не ги заплаща.

Според министър Андреева пътищата са два - или пациентите да доплащат, или да се върви към модел на допълнително доброволно осигуряване, при който ще има ресурс за скъпоструващите изследвания, които не са в основния пакет.

По отношение на здравнонеосигурените пациенти, министър Андреева каза, че има намерение да предложи "връщането им" отново в осигурителната система да става след плащане на всички здравни вноски от 2000 год. насам, а не за последните три години, както е досега.

Тя уточни, че става въпрос за тези, които са имали възможност да ги плащат, но не са го правили, а не за тези, които са безработни или социално слаби. Предстои тази идея да бъде подложена на обсъждане.

Освен това здравният министър съобщи, че Министерството на здравеопазването работи върху програма за създаване на мрежа от патронажни центрове. По думите й чрез тях ще могат лесно да се проследяват бременни жени и хора с хронични заболявания. В момента в страната има само два такива центъра.

Целта е мрежата да обхване 16 общини и 28 областни болници, като е възможно центровете да бъдат изградени на териториите на болниците. В патронажните центрове се предвижда да работят лица с медицинско образование - парамедици или лекари-асистенти, каза още министър Андреева.

Тя уточни, че тази есен ще започне обучението на парамедиците - 3 год. и на лекарите - асистенти - 4 год. Те ще бъдат обучавани в медицинските колежи и в медицинските университети.

По думите й досега обучените от БЧК парамедици ще имат по-ограничени правомощия.

Коментирайки идеята на Българската стопанска камара болниците, работещи по договор с НЗОК, трябва да бъдат "нон профит" - да не формират и разпределят печалба, Андреева каза: "Болниците, работещи с обществен ресурс, не трябва да формират печалба.

 

Министър Андреева допълни, че ако болниците бъдат такива, тогава ще може да се съсредоточи вниманието не върху това откъде да изтеглят допълнителен ресурс, за да финансират дейностите си и да реализират печалби, а изцяло върху реинвестиране в качество на дейностите, в по-добри медикаменти, медицински изделия, апаратура, инфраструктура.

Водещи

Най-четени