Мъжете консумират средно повече сол от жените 19.03 | 14:07

Данните са по повод предстоящата световната седмица "Информирай се за солта"

От Кремена Бедерева

Проучване, проведено във Варна и региона, сочи, че мъжете консумират средно повече сол от жените. Тези данни изнесе днес д-р Клара Докова от сдружение "Обществено здравеопазване 99" по повод предстоящата световната седмица "Информирай се за солта", съобщава БТА.

Според проучването, което е обхванало 100 жители на Варна и 100 от селата, средно мъжете консумират около 18 грама сол на ден, а през зимата тази стойност достига до 20 грама. При жените средната дневна консумация е между 10 и 12 грама, при максимална норма около 6 грама.

Кардиологът доц. Йото Йотов посочи, че е доказана пряката връзка между консумацията на сол и повишеното артериално налягане. По думите му увеличение дори с 5 грама на консумираната сол води до повишаване на кръвното налягане както при хипертониците, така и при хората с нормално кръвно.

Според изнесените от него данни на Световната здравна организация повишената консумация на сол увеличава с 23%а риска от мозъчен инсулт и със 17% за сърдечно-съдови заболявания.

В нашата страна годишно от миокарден инфаркт умират 250 мъже на 100 000 души и 180 жени на 100 000 души. Специалистите са категорични, че 80% от солта получаваме от готовите храни.

Според тях е необходимо да има стандарт за съдържание на сол в храните, както и обозначение на етикетите за съдържанието й. Те съветват да се избягват продукти, които съдържат повече от 1 грам сол на 100 грама продукт.

Седмицата на солта в световен мащаб се провежда от 2007 година, а в България - от 2009 година.

Мотото на кампанията през тази година е "Солта и здравето при мъжете". Целта на седмицата на солта е да се обърне внимание, че прекомерната употреба на сол води до редица заболявания.

Водещи

Най-четени