Навсеки 10 българчета 1-2 страдат от дислексия 06.07 | 16:00

В световен мащаб всяко ето дете също има такива нарушения в говора

От iNews.bg

В световен мащаб около 20% от населението страда от дислексия. У нас това са между 10 и 20% от децата. Важно е да се знае, че това не е заболяване, а нарушение, което – ако бъде открито навреме, може да бъде преодоляно. Дислексията не позволява правилното разчитане на букви и цифри. Това каза за БГНЕС Илонка Миткова-Чернас, която е председател на настоятелството на фондация "Бъдеще за таланти". Днес организацията провежда третото издание на благотворителния базар на книгите и изкуствата под надслов "Събуди доброто". Той се провежда на голямата поляна в столичния Южен парк и обединява пет различни каузи. Една от каузите е събиране на средства за реализирането на проекта #ЗнакМиДай, който е в подкрепа на децата, страдащи от дислексия.

"Каузата се зароди преди два месеца. Идеята е това да бъде менторска програма към проекта, който е в полза на учениците с дислексия. Целта на програмата е да подпомогне и осигури безплатно индивидуална работа със специалисти – логопеди, психолози, артисти. Ще има също така спорт, математика и английски. Между 7 и 10 деца ще влязат в първата програма, която се очаква да стартира до октомври", разкри Надежда Минчева, от фондацията.

Според Илонка Миткова-Чернас основният проблем е, че у нас няма методика и липсва практика за масово ранно откриване на това нарушение у децата. Затова настоява в училищата да се въведе програма за ранно откриване на дислексията сред учениците. Чернас е убедена, че в някое от тези деца, освен че всяко едно от тях им скрити таланти, между тях може да е и новият Айнщайн. Председателят посочи, че най-добрият подход за справяне с слухово речевото нарушение са арт терапиите.

"Целта на #ЗнакМиДай е чрез работа и творчески занятия с различни артисти да бъдат открити способностите на децата с дислексия. След години вярваме, че ще може да внесем в МОН един проект на всички тези обединени усилия и организации, който да помогне да се въведе програма в училищата за ранно откриване на дислексията, програма за подобряване на изпитните модули в 7 кл., 11 кл. и всички матури. На Запад се ползват специални диктори, които обясняват условията, използват се таблети, създават се специални условия или се увеличава времетраенето на изпита", обясни още тя и добави, че този проект цели да обедини усилията на всички, които в момента се занимават с дислексията – учени, психиатри, училищни психолози, различни организации, които обединяват хора, работещи в полза на деца с нарушения и различни заболявания.

По думите й проектът ще продължи минимум 3 години и неговата цел е да направи тест на работещите по света подходи у нас.

"Специалистите ни ще го тестват в България в малки и в големи групи, за да може да се реши какво ще съдържа проекта, който да бъде предложен на МОН, и той да влезе в действие. Ако това нарушение бъде открито навреме, още в първи или втори клас може да се започне да се работи по преодоляването му", категорична е Чернас.

Добротворците днес "Събуждат доброто", подкрепяйки и хора с увреждания, майката Деница която прави бижута, за да осигури средства за лечението на дъщеря си, която страда от аутизъм, синдром на Ред и епилепсия. Помощ може да окаже всеки минувач и на родители, които събират пари за рехабилитацията на своите деца.

За създателя и организатора на фондацията Виолета Димитрова случващото се днес е сбъдната мечта и доказателство, че доброто е заразно.

"Поводът за създаването на организацията беше спонтанен. Исках да възпитам в себе си чувството да дарявам всеки месец, и тъй като обичам и да управлявам, реших че е по-добре да направя нещо голямо и мащабно. Стартирахме през 2015 г. Целта ми е да събудим доброто чрез създаването на култура за даряване. Вярвам, че хората лека по-лека във времето ще разберат, че когато даряват правят подарък на себе си", убедена е Димитрова.

Тя призова хората да не сприта да правят добрини, независимо в кой край на света се намират. 

Водещи

Най-четени