Надзорът на Здравната каса не бил уведомен за по-скъпо плащане на лекарства 13.01 | 14:23

Такива забележки сме правили още през 2014 г., казва проф. Григор Димитров

От iNews.bg

От Надзорния съвет на Здравната каса твърдят, че не са били уведомени от управителя Дечо Дечев за практиката да бъдат надплащани медикаменти.

В интервю вчера Дечев обяви, че Касата е плащала 7 пъти по-висока цена за едно лекарство в частна болница, отколкото в общинска или държавна.

Пред БНР проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на Касата от квотата на работодателите, заяви, че надзорът още преди пет години е поискал да има равнопоставеност при плащането на лекарствата.

"2014 г. писмено ние обявихме това, което казва д-р Дечев. Първо, че болниците са много, второ, че не трябва със средства от Касата да се формира печалба, че не е нормално петдесет на сто от бюджета на Здравната каса да бъде за болнична помощ, докато в другите държави порядъкът е около 30 – 35 на сто. Трябва да има еднакъв режим на частни и държавни болници при ползването на публичния ресурс", обяснява Димитров.

Той ще поиска проблемът да бъде обсъден още на следващото заседание на Надзорния съвет и здравния министър да бъде запознат.

Водещи

Най-четени