Наистина ли прекаляваме със солта? 08.04 | 11:58
Ново изследване демонстрира, че по-голямата част от света консумира горе-долу толкова натрий, колкото е необходимо

Понастоящем няма солидни научни сведения за необходимостта от намаляване на количеството сол в диетата. Нещо повече, предприемането на една подобна стъпка може да доведе до влошаване на здравето, коментират авторите на ново изследване, публикувано в American Journal of Hypertension.
Въпреки че лекарите масово препоръчват нисък прием на сол като основна мярка за борба със сърдечносъдовите заболявания, настоящите нива на консумация вероятно са оптимални и всеки опит за промяна може да стане причина за възникването на здравословни проблеми.
Новото изследване анализира данни от 25 предишни проучвания в опит да установи връзката между различните нива на сол в диетата и случаите на обща смъртност и сърдечносъдови заболявания (ССЗ). Оказва се, че рискът от смъртност и ССЗ е значително по-нисък при онези представители на световното население, които попадат в най-масовата група с т.нар. обичаен прием на сол.
Това е приемът между 2645 и 4945 милиграма натрий дневно, което е между 1,8 и 3,3 пъти повече от препоръчваните понастоящем като оптимални нива (1500 мг). Изразено в количества сол, това са между 6,8 и 12,5 грама или между 1 и 2 чаени лъжици с връх. Въпросните нива се асоциират с най-добро сърдечносъдово здраве и не се свързват с промяна в стандартната обща смъртност.
Всяко слизане под или качване над тях, от друга страна, се свързва със завишаване на общата смъртност и ССЗ, като рисковете, свързани с по-висок прием са по-големи от рисковете, свързани с по-нисък прием. С други думи, ако ще се отклонявате от стандартната консумация на сол, от здравословна гледна точка е по-добре е да ядете по-малко, отколкото повече сол.
Разбира се, трябва да се има предвид, че тези данни не могат да установят категорична каузална (причинно-следствена) връзка между нивата на сол в менюто и здравословното състояние, но са ценна изходна точка за провеждането на бъдещи експерименти и формирането на конкретни медицински препоръки.
Засега е ясно, че по-високата консумация на натрий от здрави хора сама по себе си не може да стане причина за високо кръвно, но при хора, вече имащи проблеми с кръвното, нерядко оказва негативен ефект.
Някои лекари и диетолози акцентират, че фокусирането единствено върху натрия е погрешно и неговите нива винаги трябва да се разглеждат в комбинация с нивата на калий. Ако последните са твърде ниски, пациентът може да има проблеми с кръвното дори и при нормална консумация на натрий.
Водещи
-
Борислав Сарафов остава и.ф. главен прокурор и след 21 юли
На заседанието днес Огнян Дамянов постави въпроса за приложението на чл. 173, ал. 15 от Закона...
09.07 | 12:30
-
Асен Василев твърди, че Борисов е свързан с фирмата, подала сигнал срещу кмета Коцев
Василев твърди, че за последните три година в мандата на Иван Портних същата фирма е спечелила...
09.07 | 11:59
-
Кметът на Варна остава в ареста
Разследването остава динамично и ще следим развитието на случая в реално време.
09.07 | 11:45
-
Ивелин Михайлов: Пеевски е поискал досиетата на 88 кмета от „Промяната“
„Делян Пеевски е изискал досиетата на 88 кмета от ‘Продължаваме промяната’. Изиска им е, за да...
09.07 | 11:30
Най-четени
-
Какво ще е бъдещето за парк Врана?
Столичната община отделя годишно за поддръжката между 500 и 600 000 лева.
09.07 | 10:30
-
От днес Перник и областта остават без АГ отделение
Причината - няма акушерки. Приемът на родилки се преустановява до 30 юли включително.
09.07 | 10:15
-
Борисов: Когато ПП-ДБ говорят и ви кажат: "Добър ден!", можете да си пуснете лампата
По думите му няма проблем с достъпа до образование, а конвертируемостта на дадена специалност....
09.07 | 10:45
-
Оранжев код за силен вятър и високи температури за седем области в България
Понижение на температурите с хладен въздух
09.07 | 08:30