Наистина ли прекаляваме със солта? 08.04 | 11:58
Ново изследване демонстрира, че по-голямата част от света консумира горе-долу толкова натрий, колкото е необходимо

Понастоящем няма солидни научни сведения за необходимостта от намаляване на количеството сол в диетата. Нещо повече, предприемането на една подобна стъпка може да доведе до влошаване на здравето, коментират авторите на ново изследване, публикувано в American Journal of Hypertension.
Въпреки че лекарите масово препоръчват нисък прием на сол като основна мярка за борба със сърдечносъдовите заболявания, настоящите нива на консумация вероятно са оптимални и всеки опит за промяна може да стане причина за възникването на здравословни проблеми.
Новото изследване анализира данни от 25 предишни проучвания в опит да установи връзката между различните нива на сол в диетата и случаите на обща смъртност и сърдечносъдови заболявания (ССЗ). Оказва се, че рискът от смъртност и ССЗ е значително по-нисък при онези представители на световното население, които попадат в най-масовата група с т.нар. обичаен прием на сол.
Това е приемът между 2645 и 4945 милиграма натрий дневно, което е между 1,8 и 3,3 пъти повече от препоръчваните понастоящем като оптимални нива (1500 мг). Изразено в количества сол, това са между 6,8 и 12,5 грама или между 1 и 2 чаени лъжици с връх. Въпросните нива се асоциират с най-добро сърдечносъдово здраве и не се свързват с промяна в стандартната обща смъртност.
Всяко слизане под или качване над тях, от друга страна, се свързва със завишаване на общата смъртност и ССЗ, като рисковете, свързани с по-висок прием са по-големи от рисковете, свързани с по-нисък прием. С други думи, ако ще се отклонявате от стандартната консумация на сол, от здравословна гледна точка е по-добре е да ядете по-малко, отколкото повече сол.
Разбира се, трябва да се има предвид, че тези данни не могат да установят категорична каузална (причинно-следствена) връзка между нивата на сол в менюто и здравословното състояние, но са ценна изходна точка за провеждането на бъдещи експерименти и формирането на конкретни медицински препоръки.
Засега е ясно, че по-високата консумация на натрий от здрави хора сама по себе си не може да стане причина за високо кръвно, но при хора, вече имащи проблеми с кръвното, нерядко оказва негативен ефект.
Някои лекари и диетолози акцентират, че фокусирането единствено върху натрия е погрешно и неговите нива винаги трябва да се разглеждат в комбинация с нивата на калий. Ако последните са твърде ниски, пациентът може да има проблеми с кръвното дори и при нормална консумация на натрий.
Водещи
-
Появи се тревожна информация около черния леопард и неговото изчезване край Шумен
Този факт е притеснителен, тъй като майките, грижещи се за малките си, стават изключително...
07.07 | 17:59
-
о-високи са таксите за платено обучение във ВУЗ-овете, държавната поръчка - с малък ръст
Министърът подчерта, че има проблем с таксите на студентите с платено обучени.
07.07 | 17:20
-
Нощни заведения в Кюстендил се пълнят с непълнолетни
Проверките са направени при специализирана операция за опазване на обществения ред и...
07.07 | 17:00
-
Убийство заради крава в Пернишко! Тялото заровено в двора на фермата
Пострадалият бил оставен в безпомощно състояние и впоследствие починал. Тялото му е било...
07.07 | 16:45
Най-четени
-
Появи се нова версия за черния леопард
По нейни думи на появилото се по-късно видео от Румъния е заснета домашна котка, като...
07.07 | 12:59
-
Продължава низходящата тенденция в цените на основни хранителни стоки и тази седмица
Той допълни, че спрямо миналата година има ръст от 9 лева в стойността на потребителската...
07.07 | 15:00
-
Заради европейска директива се очаква скок на горивата
За цените на горивата след влизане на еврото Бенчев заяви, че цената ще се изчислява така,...
07.07 | 10:30
-
Приемането на еврото навлиза в последната фаза
Приемане на еврото през следващата година
07.07 | 10:14