Не една, две ваксини срещу СПИН изобретиха руснаците 15.10 | 11:42

Липса на пари спира изпитанието на втория препарат върху хора

От Антония Михайлова

Руски учени от новосибирския държавен център по вирусология и биотехнологии "Вектор" са готови за втори стадий на изпитания на ваксина срещу СПИН. Изследователите очакват финансиране, за да продължат изпитанията върху хора, съобщава РИА Новости.

"КомбиВИЧвак" – това е името на препарата, стигнал до втора фаза на клинични изследвания. За жалост засега няма финансиране за това, но учените се надяват, че скоро на заседанието на комитета по противодействие на ХИВ пари ще се намерят, съобщил във вторник директорът на центъра Валерий Михеев пред журналисти.

По думите му изпитанията на ваксината могат да приключат в рамките на година и половина – две.

Заместник генералният директор на "Вектор" Александър Агафонов добавил, че за втората фаза са необходими 200 – 300 милиона рубли (около 11 млн. лева).

"Вектор" е един от най-големите центрове по вирусология и биотехнологии в Русия. Приложните изследвания на центъра са насочени към разработката на ефективни средства и методи за профилактика, лечение и диагностика на инфекциозни заболявания.

Междувременно продължава вторият стадий от изпитанията на ваксина срещу СПИН, разработена от санктпетербургските учени от биомедицинския център. Названието на препарата е ДНК-4. Доброволци се набират в центровете по профилактика и лечение на СПИН в големите градове. Именно на базата на тези центрове е решено да се проведе втората фаза на клиничните изпитания на ваксината.

Първата фаза изпитания на препарата, в която участвали 21 души, започнала през 2010 година и била призната за успешна, но учените не могли да пристъпят веднага към втората фаза – пак поради липса на необходимото финансиране.

Водещи

Най-четени