Няколко причини да използвате куркума ежедневно 25.09 | 11:47

Лечебната подправка може чудесно да се употребява не само в кулинарията

От Лазар Тодоров

Куркумата произлиза от Индонезия и от XIII век се разпространява и в Европа. Тя се използва основно като подправка в кулинарията, лековита билка, а също и като текстилна боя.

Положително куркумата е една от най-полезните подправки. Изследвания показват, че има свойствата да се бори с доста видове рак.

Ако все още не сте открили кулинарни употреби на куркумата, съветваме ви да го направите. Не е задължително да харесвате вкуса й и да я включвате в ястията, които готвите. Имаме и други предложения, с които може да включите куркумата във всекидневието си.

Например, добавете я в пастата за зъби.

Звучи доста странно, дори абсурдно, но е доказано, че тя има избелващ ефект върху зъбите и те стават по-бели. Категорично такова мнение споделят хора, които приготвят домашна паста за зъби, която е на основата на куркума.

Използвайте я като добавка към козметиката си

Известно е, че жените в Индия прибавят подправката в кремовете за лице и скрабовете за тяло – куркумата придава сияйност на кожата и изравнява тена на лицето.

Куркума за блестяща коса

Комбинацията от зехтин и куркума премахва пърхота и заздравява скалпа. Зехтинът може да бъде заменен с кокосово масло или такова от жожоба. Просто смесвате двете съставки и ги втривате в косата, оставяте така 15 минути и отмивате.

В Kulinar.bg може да откриете още полезни съвети за използване на вълшебната подправка.

Водещи

Най-четени