Няма бум на варицела, успокояват лекарите 12.01 | 15:53

Заболяването се предава по въздушно-капков път, но в много редки случаи може да се предаде и при тесен битов контакт, обясняват специалистите

От Кремена Бедерева

Няма бум на варицела, каза за БТА д-р Илонка Маева, завеждащ отдел "Надзор на заразните заболявания" в Столичната регионална здравна инспекция.

Най-много болни има в районите на кварталите "Надежда", "Люлин" и "Лозенец", посочи д-р Маева. Заболелите са от 28 детски заведения и 10 училища. Общият брой на болните от варицела през миналата година е бил 6156 души, а през 2010 год. - 4620.

Има цикличност на варицелата, но за бум изобщо не може да се говори. Вирусът на варицелата е най-активен в периода "зима-пролет", а след това затихва, обясни д-р Маева.

Няма ваксина срещу варицелата, която да е включена в задължителния имунизационен календар, но родителите, ако желаят, могат да ваксинират децата си. Инкубационният период на варицелата е 21 дни, като ден-два преди появата на обрива и седмица след това, болният е заразоносител. Заболяването се предава по въздушно-капков път, но в много редки случаи може да се предаде и при тесен битов контакт, уточни д-р Маева.

Организмът на преболедувалия варицела изгражда доживотен имунитет срещу нея, каза д-р Маева в отговор на въпрос за рецидив на заболяването сред пациенти. По думите й това не е възможно и е било в резултат на грешно поставена диагноза.

При съмнение дали болният е засегнат от варицела или проявява някаква алергия с подобни симптоми, може да се направи лабораторно изследване в Националния център по заразни и паразитни болести.

iNews припомня, че от началото на годината броят на заболелите е около 800 души, предимно деца до 5-годишна възраст.

Епидемиолозите казват, че и през цялата минала година от варицела са боледували доста повече пациенти - над 25 500, и в сравнение с предходната година, но успокояват, че това е нормално.

Водещи

Най-четени