Няма да повярвате коя е новата суперхрана 25.06 | 10:37

Не може да бъде - къде е млякото!

От Кремена Бедерева

Австралийски учени установиха каква е наноструктурата на млякото, когато го храносмиламе, и са убедени, че тя може да се използва за пренос на полезни съставки и лекарства, съобщи в. Daily Mail.

Благодарение на откритието млякото може да бъде превърнато в напитка за отслабване. То може да се използва и за създаване на нов вид адаптирани млека за преждевременно родени бебета Изследването е първото, което установява точно как се храносмила млякото и как неговите мазнини взаимодействат с храносмилателната система. Млякото има уникална структура - емулсия от мазнини, хранителни съставки и вода.

В храносмилателната система под въздействието на ензима липаза тя се организира много добре геометрично и става подобна на гъба. Това улеснява усвояването на полезните мазнини и витамини и те могат да преминат през клетъчната мембрана и да влязат в кръвоносната система.

"Като разкрихме подробно структурата на млякото, имаме потенциал да създадем продукт с мастноразтворими витамини и изграждащи мозъка молекули за преждевременно родени бебета, или напитка, която да забавя храносмилането, така че хората да са сити по-дълго - каза д-р Стефан Салентиниг от университета "Монаш". - Можем да го използваме и като носител за нови форми да доставяне на лекарства".

Водещи

Най-четени