Обявиха грипна епидемия в Луковит 05.03 | 11:04

Взети са всички необходими мерки за справяне с проблема

От Елена Кирилова

Грипна епидемия е обявена в община Луковит, съобщава БТА.

Решението за мярката е взето от Оперативното бюро към Областната комисия за борба с грип и острите респираторни заболявания - Ловеч.

Причината е повишаването на броя на заболелите от грип. То е достигнало епидемични стойности, 431 души на 10 хил. население. За да се предотврати разпространението, са разпоредени противоепидемични мерки.

Всички болни от грип и остри респираторни заболявания ще получават медицинско обслужване по домовете, докато не бъде отменена грипната епидемия.

Плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета са преустановени. Същото важи и за профилактичните прегледи и имунизациите.

Препоръчва се болните от леки и средно тежки форми на група, да се изолират и да се лекуват у дома. Всички, които имат усложнения или карат тежка форма на грип и ОРЗ, като същевременно имат хронични заболявания, ще бъдат хоспитализирани.

Болницата в Луковит е преустановила свижданията и плановите операции. Болните деца се връщат от училищата по домовете, а заболелите служители в детски заведения не се допускат на работа.

Водещи

Най-четени