Опасна статистика! Европейците прекаляват с алкохола, цигарите и храната 23.09 | 18:00

60 % от европейците страдат от наднормено тегло или затлъстяване

От iNews.bg

Европа е с най-висок процент в световен мащаб на консумация на алкохол и тютюнопушене и над половината от жителите на континента са с наднормено тегло - фактори, излагащи ги на риск от сърдечносъдови, ракови и други смъртоносни заболявания, предупреждават здравни експерти, цитирани от Reuters. 

В доклад върху здравето в европейския й регион, Световната здравна организация (СЗО) отбелязва, че макар в много страни в Европа рисковите фактори за преждевременна смърт да са понижени, процентите на затлъстяване, тютюнопушене и консумация на алкохол остават "алармиращо" високи. 

"Европейците пият и пушат повече от всички други. Ние сме световните шампиони - и това не е добър рекорд", казва Клаудия Щайн, директор на отдела за здравна информация и изследвания на данни в СЗО.

Най-сериозно влияние тези тенденции могат да окажат върху здравето на младите хора и да съкратят живота им, освен ако не бъдат взети мерки за намаляване на употребата на алкохол, цигари и калории. 

От доклада става ясно, че точно под 60 % от европейците страдат от наднормено тегло или затлъстяване. Пушачите са 30 %. На човек годишно се "падат" около 11 литра чист алкохол. 

Авторите на доклада отбелязват още, че засега очакваната продължителност на живота в Европа се увеличава, както и че континентът следва тенденцията за намаляване на случаите на преждевременна смърт с по 1,5 % годишно до 2020 г. Това означава, че броят на хората, чиито живот се съкращава от сърдечносъдови болести, рак, диабет и хронични респираторни заболявания, продължава да намалява. 

От последния доклад на СЗО от 2012 г. за здравето в европейския регион е отбелязан съществен напредък за намаляването на смъртността от външни причини като пътни произшествия и самоубийства. 

Регионалният директор на СЗО за Европа Жужана Якаб приветства постигнатото по отношение на подобреното здраве и увеличената продължителност на живота, но въпреки това отправя предупреждение. "Съществува реален риск тези "спечелени битки" да бъдат изгубени, ако употребата на алкохол и цигари продължат да следват сегашната тенденция.

Това по-специално касае младите хора, които могат и да не доживеят до същата възраст като своите баби и дядовци", казва г-жа Якаб.

Водещи

Най-четени