Оранжеви плодове за здраво сърце 06.01 | 15:10
В оранжевите плодове и зеленчуци се съдържат специални антиоксиданти, които са полезни за сърдечно-съдовата система. До този извод са достигнали изследователи в САЩ, пише Mig.news.
Когато човек се храни, количеството на свободните радикали – молекули, които предизвикват възпалителна реакция, в кръвта му се покачва.
Ако това се случва в течение на дълго време, расте и рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Но ако след основното хранене човек изяде един или два оранжеви плода, от антиоксидантите, съдържащи се него, организмът в продължение на няколко часа получава защита от свободните радикали.
Американски учени са установили няколко комбинации от антиоксиданти, които работят най-добре заедно: това са съединенията хесперидин и нарингенин, които се съдържат в портокалите и портокаловия сок, както и в много други оранжеви зеленчуци и плодове.
Водещи
-
12 тежки ПТП-та в страната за ден, 1 е загинал
13.11 | 15:20
-
Водач на електробус в София почина, докато шофира
Не се съобщава за други пострадали при инцидента
13.11 | 15:10
-
Мартин Димитров за бюджета: Управляващите тръгват на война с бизнеса и средната класа
Не трябва да допускаме повишаване на цените, трябва ни национален план, а не хаос, който...
13.11 | 15:00
-
Заплатите в България: Рекорди в IT и финанси, държавният сектор изпреварва частния
Нови данни от НСИ за средната работна заплата в страната ни
13.11 | 14:45
Най-четени
-
Гиросът в Гърция удари рекордните 5.50 евро
Ситуацията на пазара се изостря допълнително от наближаващите празници, като прогнозите сочат...
13.11 | 11:45
-
Зимнина без буркани – алтернативата на модерните домакини
Да си нямат проблеми с гаджето, което казва- да отидем до нашите, да дадат някой буркан, че...
13.11 | 09:15