Оранжеви плодове за здраво сърце 06.01 | 15:10
В оранжевите плодове и зеленчуци се съдържат специални антиоксиданти, които са полезни за сърдечно-съдовата система. До този извод са достигнали изследователи в САЩ, пише Mig.news.
Когато човек се храни, количеството на свободните радикали – молекули, които предизвикват възпалителна реакция, в кръвта му се покачва.
Ако това се случва в течение на дълго време, расте и рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Но ако след основното хранене човек изяде един или два оранжеви плода, от антиоксидантите, съдържащи се него, организмът в продължение на няколко часа получава защита от свободните радикали.
Американски учени са установили няколко комбинации от антиоксиданти, които работят най-добре заедно: това са съединенията хесперидин и нарингенин, които се съдържат в портокалите и портокаловия сок, както и в много други оранжеви зеленчуци и плодове.
Водещи
-
Йотова: Трябва да направим всичко възможно, за да опазим гражданския мир в страната
На въпрос дали се опасява, че предстоящите протести и контрапротести могат да доведат до...
09.12 | 17:59
-
Сергей Станишев: Очаквам приемането на еврото с тревожен оптимизъм
Бюджетна дисциплина
09.12 | 17:20
-
ИА ГИТ: Oстаналите дни отпуск от 2023 г. могат да се използват до края на 2025 г.
Работодателят може да разреши на работниците и служителите да използват всички дни отпуск,...
09.12 | 17:00
Най-четени
-
Meteo Balkans: Идва ли "звярът от Изток" за Коледа?
Към момента изглежда, че декември ще бъде по-топъл от първоначалните прогнози – поне до 15–20...
09.12 | 14:30
-
Изтичат над 116 хил. безплатни винетки
Най-много безплатни винетки изтичат през януари - 62 682 бр.
09.12 | 12:15
-
Общо 26,6% от учениците в момента употребяват тютюневи изделия
С колко ще поскъпнат цигарите от 1 януари 2026 г.
09.12 | 13:00