Освен под него да си разменяме целувки, имелът може да ни втали 22.12 | 13:10

Дали е така?

От Кремена Бедерева

Освен под него да се разменят целувки на Коледа, имелът може да намери приложение и в борбата срещу затлъстяването, пише в. Daily Express, позовавайки се на резултатите от южнокорейско изследване.

Авторите му от Националния университет Чонбук са установили, че съединение, произвеждано от една от разновидностите на растението - корейския имел, при страдащи от затлъстяване мишки допринася за загуба на телесни и чернодробни мазнини.

Корейският имел произвежда биологично активни вещества, екстрактите от които са демонстрирали противоракови свойства и имат ефект върху затлъстяването. Досега обаче не е проучено кои специфични молекули обуславят благоприятните ефекти.

Авторите на настоящото изследване са идентифицирали съединението вискотионин като влияещо благоприятно върху неалкохолно затлъстяване на черния дроб.

"Случаите на неалкохолно затлъстяване на черния дроб при възрастни и деца се увеличават бързо заради епидемиите от затлъстяване и диабет тип 2.

Изучавайки потенциални молекули в корейския имел с благоприятен ефект, потвърдихме, че съединението вискотионин има активно участие в матеболизма на липидите", пишат изследователите в сп. "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Водещи

Най-четени