Откриха афлатоксин в млякото на китайската Mengniu Dairy 26.12 | 12:18

Токсинът се произвежда от мухъл и причинява рак

От iNews.bg

Афлатоксин, причиняващ рак, беше открит в млякото, произвеждано в една от големите млечни компании в Китай - Mengniu Dairy Group, съобщи АFP като се позовава на съобщение на самата компания.

От Mengniu допълват, че са направили тестове на млякото, произвеждано в Съчуан, преди да бъдат реализирани продажбите на пазарите. Това означава, че реално млякото не е напускало завода и не застрашава здравето на потребителите.

В Китай мерките за безопасност на храните са засилени след редица проблеми от предишни години. По този начин хранителната индустрия се опитва да изчисти името си.

Един от най-сериозните скандали в тази област беше през 2008 година. Тогава в детски млека беше открит химикала меламин, използван за повишаване на маслеността на млякото. Веществото обаче е отровно и в резултат починаха шест бебета, а над 300 хил. се разболяха.

Афлатоксинът се произвежда от плесен. Той може да се окаже в млякото не само, ако бъде добавен при преработката, а и след хранене на кравите с фураж с мухъл. По данни на Световната здравна организация (СЗО) този токсин повишава риска от рак, особено на черния дроб.

Водещи

Най-четени